Apple 1.000 dolar üzeri PC'lerde önde ama...

Apple 1.000 dolar üstü bilgisayarlarda piyasanın tek hakimi; ama bu durum sanıldığı kadar iyi değil.

Sevindirmeyen liderlik!

NPD Group'taki piyasa araştırmacılarına göre Apple 1000 dolar ve üstü bilgisayar satışlarında piyasanın büyük kısmını elinde tutuyor.

Betanews'ın haberine göre bu fiyat dilimindeki perakende satışların yüzde 91'i Apple'a ait. Bu geçen yılın aynı çeyreğindeki yüzde 66'ya oranla dev bir artış.

NPD analizcisi Stephan Baker, "Apple 1000 dolar üstü lüks bilgisayar satışlarında bir süredir büyük pazar payına sahip. Her Mac dizüstü, bir model hariç 1000 dolar üstü olduğu için bu lüks pazarda büyük payın Apple'a ait olması çok doğal" diyor.

Windows PC'lere gelince genellikle 1000 dolar altında fiyatlarla satılıyorlar. O yüzden istatistikler sizi şaşırtmasın. Üstelik kullanıcılar ucuz ve küçük netbooklara yöneliyor. Bu da Apple için pek iyi değil. Aslında büyümeyen, tam tersine küçülen bir fiyat diliminde Apple'ın ağırlığı artsa da sonuç istatistiklerde göründüğü gibi değil. Bu yılın ilk dört ayında Apple'ın dizüstü satışları düştüğü için ultra ince MacBook Air'ın da fiyatı düşürülmüştü.

Sizi ülkemizdeki fiyatlar da şaşırtmasın. Yurt dışında bundan beş yıl önce ortalama bir dizüstü bilgisayar 1500 dolara satılırken bugün bu ortalama 700 dolar civarında. Apple hariç fiyat ortalaması 570 doların da altına düşüyor. Oyun amaçlı, güçlü donanıma sahip dizüstü bilgisayarların satışı hala iyiyken ; özellikle lüks, ince ve pahalı modellerin piyasası daralıyor.

Okuyucu Yorumları