Apple'a bir şok daha!

Apple'ın Samsung'u köşeye sıkıştırma planları tersine dönüyor; kaybeden yine Apple oluyor!

Apple'a bir şok daha!

Hüseyin Cem Köylü

Hollanda Lahey'deki mahkeme, Apple'ın açtığı ve Samsung Galaxy Tab 10.1'in ülke genelinde satışının yasaklanması isteyen patent davasını düşürdü. Lahey'deki bir alt mahkeme de geçtiğimiz Ağustos ayında aynı davayı düşürmüştü.

Hukuksal bir blog olan Foss Patents'in sahibi Florian Mueller, davanın Almanya'da Galaxy Tab satışının yasaklanmasının ardından açıldığını, fakat o davanın da sonradan düştüğünü belirtti; yasak devam etseydi bu kararın o yasağı da kaldıracak etki yaratabileceğini iddia etti.

Samsung karardan memnun olduğunu söyledi ve "Bu karar tekrar gösteriyor ki Apple'ın ürünleri sandıkları kadar büyük bir fikri hakkı korumuyor" açıklamasında bulundu. Apple ise henüz bir açıklamada bulunmadı.

Apple'ın zararı giderek büyüyor...

Apple'ın zararı giderek büyüyor...

Bu Apple ve Android üreticileri arasındaki son uzun süreli hukuksal savaştı. Apple çok sayıda Android üreticisine sayısız dava açtı. Bu davalar ise ona pahalıya patladı: Alınan bir duyuma göre Apple sadece HTC'ye açtığı davalara 100 milyon dolar harcadı.

Buna rağmen, çok az sayıda somut başarı elde ettiği de söylenebilir. Kesin olarak kazandığı tek dava, Birleşmiş Devletler Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun verdiği ve HTC'nin sadece tek bir patenti ihlal ettiğini belirttiği karar. Üstelik HTC'nin ihlal ettiği patent üzerinde çalışması ve yasal hale getirmesi için birkaç ay süre de verildi. Yani bunun Apple için ne kadar başarı sayılabileceğini bilmiyoruz.

Apple ve HTC, Samsung gibi Android partnerleri dünyanın her tarafında birbirlerini yasaklatmak için davalar açmaya devam edecek gibi görünüyor. Ama bu davalardan zararlı çıkan yine Apple olabilir...

Okuyucu Yorumları