Apple'a Green Dam yok

Çin'in ülkede satılan bütün bilgisayarlara kurulmasını şart koştuğu yazılım Apple'da yok.

Apple'a Green Dam yok

Çin'in ülkede satılan bütün bilgisayarlar kurulmasını istediği Green Dam isimli internet filtre programı derin yankılar uyandırmıştı. Bilgisayar üreticileri, satacakları PC'lere gençliği internette pornodan ve zararlı görülen politik içerikten koruması planlanan yazılımı kurmak zorundalar.

Şimdi ise ilginç bir gelişme yaşanıyor. Apple bilgisayarlar Çin'in bu uygulamasının dışında kalıyor. Bunun sebebi uygulamanın şekli. Green Dam yazılımı teknik gereksinimlerine uyan bilgisayarlar kurulmak zorunda. Ancak Apple şu an Green Dam'ın gereksinimlerine uymuyor. Yazılımın bir Mac sürümü yok. Haliyle satılan Apple bilgisayarlar da Green Dam'sız satılıyor.

Bir Lenovo konuşmacısı ise Endüstri, Bilgi ve Teknoloji Bakanlığının Windows harici sistemlerin bu yazılımla gelmesini şart koşmadığını belirtti. Windows'la gelen Lenovo bilgisayarlara Green Dam kurulurken, Linux kurulu PC'ler Green Dam olmadan satılacak.

Elbette durumun değişmesi mümkün. Apple uyumlu bir sürümün çıkması halinde uygun bir şekilde bütün bilgisayarlara önceden Green Dam kuracağını belirtti. Green Dam'ın diğer işletim sistemlerine çıkıp çıkmayacağı henüz kesin değil. Ancak programın ana geliştiricisinin bir yan kuruluşu olan Jinhui Bilgisayar Sistem Mühendisliği firmasından bir yetkili, yaptığı açıklamada, yazılımın Windows harici işletim sistemleri için de denendiğini belirtti. Güncellenmiş bir sürümde diğer işletim sistemleri için uyumluluk gelmesinin mümkün olduğunu belirtti. Bunun üzerine ise Apple konuşmacısı yorum yapmayı reddetti.

Okuyucu Yorumları