Apple'a yeni yıl "sürprizi!"

Çin'de zaten dikiş tutturamayan Apple, yeni yıla girerken bir de bu şokla karşı karşıya kaldı!

Apple'a yeni yıl "sürprizi!"

Çin'de bir grup yazarın Apple aleyhine açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme Apple'ın yazarlara 1.03 milyon yuan yani 290.000 TL ödemesine karar verdi. Kendilerine ait telifli işlerin Apple Store'da izinsiz olarak satıldığını belirten yazarlar mahkemeye başvurmuş ve Apple'ı durumdan haberdar edildiği halde gerekli hukuki adımları atmamakla suçlamıştı.

Mahkeme aldığı kararda Apple'ın yazarlara ait işlerin başka kişiler tarafından Apple Store üzerinden ücretli olarak satıldığını bildiği, bu konuda yazarlar tarafından uyarıldığı ama "korsan uygulama geliştiricilerle doğrudan bağlantıya geçilmesini" tavsiye etmek dışında bir girişimde bulunmadığına hükmederek firmayı cezalandırdı.

Bu Apple'ın, yazarların telifli eserlerini korumamakla suçlandığı ilk olay değil. Mart ayında mahkemeye başvuran 22 yazar toplam 50 milyon yuan (14 milyon TL) tazminat talep etmişti. Kasım ayındaysa eserlerinin Apple Store'da izinsiz satıldığından şikayet eden Tayvanlı bir yazar, Hong Kong'daki Apple temsilciliğine başvurduğunu ama yetkililerin sorunu çözmek yerine kendisini "salaklıkla" suçladığını iddia etmişti.

Okuyucu Yorumları