Apple "Çocuk İşçi" İddiasını Araştırıyor

Apple'ın başı, "liseli stajyerleri birer robot gibi çalıştırdığı" söylenen üreticilerle dertte!

Apple'a "çocuk işçi" soruşturması!

Apple, parça tedarikçisi konumundaki bir firmanın illegal yollarla lise çağındaki çocukları üretim bandında işçi olarak kullandığı iddiası ile çalkalandı. Hong-Kong merkezli insan hakları grubu Sacom'un raporu doğru söylüyorsa, Apple'ın başı dertte olabilir.

Sacom'un raporuna göre Tayvanlı üretici Quanta Computer, işçi hakları yasalarını liseli "stajyerler" kullanarak ihlal ediyor. Çocuk işçilerin kullanıldığı iddia edilen üretim bandı ise Apple Watch Series 4 modelini üretiyordu.

Financial Times'a göre Sacom, Quanta Computer'ın Çin'in Chongqing şehrinde bulunan fabrikasında çalışmakta olan yaklaşık 30 lise öğrenicisi ile konuştu ve çocukların çoğunun üretim bandında çalıştırılıyor olduğunu öğrendi. Bir lise öğrencisinin ifadesine göre fabrikada yaklaşık 120 öğrenci çalıştırılıyor ve çocuklardan "aynı bir robot gibi" gün boyunca aynı üretim prosedürlerini uygulamaları bekleniyordu.

Bazı çocuklar ise gece vardiyalarında dahi çalıştırıldıklarını iddia ediyordu ve bu durum Çin işçi hakları kanununa aykırı bir durum. Liseli çocuklar bu iş için öğretmenleri tarafından fabrikalara gönderiliyor ve çocuklara "eğer stajları tamamlamazlar ise mezun edilmeyecekleri söyleniyordu".

Apple ise şimdi tüm bu iddiaları araştırmak istiyor. Bu, Apple'ın üretim bandında ilk kez olan bir durum değil. Geçtiğimiz yıl Apple'ın tedarikçilerinden olan Foxconn'un günde 11 saatten daha uzun bir süre boyunca öğrenci işçi çalıştırdığı ortaya çıkarılmıştı. Günlük bazda aşırı çalışma koşulları öğrenciler üzerinde zorlanmıyor olsa da öğrenciler haftalık 40 saatlik yasal sınırın üstünde çalışmak durumunda kalıyordu.

Bu durum ise elimizdeki telefonların nasıl üretildiği konusunda endişelere sebep olmuyor değil. Uzmanlara göre bugünlerde tamamen etik şartlarda üretilmiş bir telefon almak neredeyse imkânsız.

Okuyucu Yorumları