Apple'dan garip bir iddia!

Apple'ın, birçok patentin yanında "Jobs'a benzerlik haklarına" da sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Apple'dan garip bir iddia!

Hüseyin Cem Köylü

Neredeyse gerçek gibi görünen Steve Jobs figürlerinden buradaki haberimizde bahsetmiştik. Çinli bir oyuncak üreticisi tarafından üretilen figürlerin Apple'ın tepkisini çekeceği tahmin ediliyordu; bu tahmin gerçek oldu.

Apple'ın Çinli oyuncak firmasına bir mektup gönderdiği ve mektupta eski CEO'larına benzeyen bir figür kullanmalarının "suç teşkil ettiğini" belirttiği iddia ediliyor. Daha da ilginç olan iddia ise, mektupta, Apple'ın, "Jobs'a benzerlik haklarına da sahip olduğu"nun belirtilmesi!

Normal olarak, yaşadığımız sürece tüm haklarımız kendimize aittir. Amerikan yasalarına göre, kişisel haklar eyaletlere göre farklı düzenleniyor ve sadece birkaç eyalet ölümden sonraki hakları tanımlayan yasalara sahip.

İlginçtir ki, bu eyaletlerden biri de Jobs'un doğum yeri olan California, aynı zamanda da Amerika'nın en kalabalık şehri... Teksas, ikinci en kalabalık şehir ve o da bu yasaya sahip. Fakat en kalabalık 3. şehir olan New York'un bu konuda bir yasası yok.

Bu durumu göz önüne alırsak Apple'ın açtığı bu dava sadece birkaç eyalette geçerli olacağı için pek de sağlam bir dayanağa sahip değil. Ayrıca Apple'ın telif hakları listesinde Jobs isminin olmayışı da davayı Apple için zorlaştıracak gibi...

Okuyucu Yorumları