Apple'dan Hackintosh'a müthiş darbe!

Apple, klon Mac üreten belalısı Hackintosh cephesine bu kez sert vurdu. Peki ya bundan sonrası?

Hackintosh'a müthiş darbe!

Macintosh'un klon ürünlerini üreten Florida firması Psystar, federal mahkemelerin verdiği kararla sarsıldı. Apple'ın işletim sistemini kendi Intel tabanlı bilgisayarlarına yükleyen Psystar, Yeni Çağ (Yeni Binyıl) Dijital Telif Hakkı Kanunu'na (DMCA) muhalefetten ve telif hakları yasaları uyarınca suçlu bulundu.

Taraflar arasındaki ilk dava, bundanaylar önce; Psystar'ın Mac OS X işletim sistemine ait kopyalarını, ürettiği bilgisayarlara yüklediği iddiasıyla açılmıştı. Apple ve Psystar arasında, çözüm bekleyen bunun gibi pek çok dava bulunuyor.

Bu kez hakim, Psystar'ın Mac OS X ürünlerini yalnızca perakendicisinden almamakla kalmayıp, kendi ürettiği kopyaları bir de modifiye ettiği konusunda ikna olunca, cezayı kesti. Kendi ürettiği 'bootloader' ve 'kernel' eklentilerini kopya işletim sistemlerine dahil ederek telif hakları yasasını bir kaç şekilde çiğnemiş olduğu ifade edilen firmanın itirazları sonuçsuz kaldı.

Peki ama bu karar her şeyin sonu mu? Şimdilik böyle bir durum söz konusu değil, ama Hackintosh cephesinin en ciddi darbeyi aldığını söylemek de pek yanlış olmaz...

Okuyucu Yorumları