Apple-FBI kavgasına Gates yorumu

Bill Gates, son dönemin en çok tartışılan kavgası hakkında bir kez daha konuştu!

Apple-FBI tartışmasında Gates

Apple ve FBI anlaşmazlığı konusunda Bill Gates bir kez daha konuştu ve bu sefer, Apple'ın konumunda kendisi olsaydı ne yapardı, onu açıkladı. Bir Reddit sorusuna cevap veren Gates, bu durumdan basit bir kaçışın olmadığını söyledi: "Belki hükumetin bazı durumlarda bir şeyleri öğrenmesi ve bu gücün doğru sınırlanması için genel bir plan önerebilirler. Bu tartışmadan kaçma yolu yok ve dengenin nasıl sağlanacağına katkıda bulunabilirler."

Gates, hükumetin Apple'dan iPhone'ları kırmak için özel bir yazılım istemesine kızmayan az sayıda teknoloji isminden biri olarak karşımızda duruyor. Birkaç hafta önce Gates, bu durumun hükumetin bilgi istediği özel bir dava olduğunu söylemişti ancak daha sonra, sözlerinden FBI tarafında olduğu şeklinde yanlış bir anlam çıkartıldığını belirtmişti.

Apple ise hükumetin istediği şifre çözme aracının çok tehlikeli olduğu ve milyonlarca insanı tehlikeye atacağı fikrini savunmaya devam ediyor. Ayrıca eğer hükumet davayı kazanırsa, gelecekteki davalar için de örnek olacağı kesin.

FBI ve ABD Adalet Bakanlığı ise, yazılımın sadece bu telefon için kullanılacağını ve sonrasında yok edilebileceğini söylüyor. Telefonun içerisinde önemli bir bilgi olup olmadığını bilmediklerini belirten yetkililer, önemli bir bilgi olması ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurmaları gerektiğini söylemekte.

Microsoft da dahil olmak üzere pek çok teknoloji firması, bu tartışmada fikirlerini Apple'dan yana açıklamış durumda. Her ne kadar bu açıklamalar hükumetin davranış biçimini eleştirse de, en son kararı Kongre'nin vereceğini ancak bu kararın, açık bir tartışmanın ardından alınması gerektiğini belirtmekte.

Apple da bu yönde düşünüyor ve mahkemelerin, kullanıcı mahremiyeti ve firma otonomisini içeren karmaşık 21. Yüzyıl teknolojisi kararlarını vermek için yeterli olmadığını söylemekte. CEO Tim Cook, çeşitli hisse sahiplerinin bulunduğu bir komite toplayarak konuyu tartıştı ve Apple'ın bu kongreye "mutlulukla katılacağını" söyledi.

Hükumetin ne zaman bilgi toplayabilmesi gerektiği konusunda bir tartışma olması gerektiğini söyleyen Cook, ayrıca hükumetin güvenlik önlemleri konusunda da açık bir şekilde konuşması gerektiğini söylemekte: "Şu anda çoğu kişinin hükumetin bu bilgileri sadece suç alanlarında kullanacağına dair güveni bulunmuyor."

Başka bir deyiş ile, bu yazılımın yanlış ellere düşmeyeceği veya kötü bir şekilde kullanılmayacağına dair hükumetin sahip olduğu veya olacağı güvencelerin konuşulması gerekiyor. Gates de genel bir uluslararası anlaşmanın oluşturulmasını ve bu tarz durumlar için kanunların modernleşmesi gerektiğini savunuyor.

Okuyucu Yorumları