Apple Flash bellek pazarını zora soktu!

Flash bellek devi Samsung Nisan'a kadar tüm üretimini Apple için yapacak. Peki bu ne anlama geliyor?

Bellekler değere bindi...

Finansal ve ekonomik perspektiften bakıldığında dünya geneli için 2008 yılı pek de karlı geçmedi. Ancak Apple gibi bazı şirketler de kriz dinlemeden büyüme ivmelerini iyiden iyiye artırmayı başardı. Özellikle iPhone ve iPod satışlarının tavan yapmasıyla net karını büyük oranda artırmayı başaran Apple, kapış kapış giden iPhone ve iPod'larını tedarikçilere yetiştirmekte de sıkıntı yaşıyor.

Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde ThinkEquity tarafından yayınlanan son bir rapora göre Apple, dünyanın bir numaralı Flash bellek üreticisi Samsung'un Nisan ayına kadar üreteceği tüm Flash hafızaları satın aldı. Diğer bir deyişle, NAND Flash hafıza pazarının %40'ını elinde bulunduran Samsung, Nisan ayına kadar hafızalarını Apple için üretecek. Bu durum, Apple'ın önümüzdeki aylarda önemli bir üretim atağına geçeceğinin ilk sinyallerini veriyor.

Bunun yanı sıra 8 ve 16GB'lık hafızaların genel olarak Apple'ın kontrolünde olduğunu belirten ThinkEquity'nin yayınlanan son raporuna göre, bu nedenden dolayı son günlerde 1 ve 2GB'lık yongaların fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığının altını çizdi. Tabi bu artışlar, maliyetleri düşürmeye çalışan diğer şirketler için büyük bir darbe anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları