Apple hiç boş durmuyor!

Birkaç gün önce Kinect'i üreten şirketi alan Apple, şimdi de önemli bir şirketi daha satın aldı!

Apple hiç boş durmuyor!

Sadece birkaç gün önce Microsoft için ilk Kinect'i geliştiren şirketi satın alan Apple, şimdi de sosyal medyanın gücünü daha fazla arkasına almaya karar vermiş gibi görünüyor. Bunun için de işe ilk olarak, sosyal medya analiz firması olan Topsy Labs Inc.'yi 200 milyon dolar gibi bir rakama satın alarak başladı...

Konu hakkında resmi bir açıklama gelmemiş olsa da firmaya yakın ağızlardan gelen bilgi, bir süredir internet ortamını işgal ediyor. Satın alınan Topsy isimli firmanın en büyük özelliğiyse Twitter üzerinde dünya çapında yapılan konuşmaları, diyalogları analiz ediyor olması. Kullandığı sistem sayesinde, herhangi bir konu başlığı hakkında ne sıklıkla konuşulduğu, spesifik bir konu hakkında konuşan özel kişiyi bulmayı, bir etkinlik ya da bildirime herhangi birisinin ne kadar maruz kaldığını hesaplayabiliyor.

Aynı zamanda Twitter'ın kurulduğu günden beri "fire hose" denen ve 2006 yılından bu yana gelen tüm tweet'leri inceleyebilen analiz ortaklarından olan firma, günümüzde, gün başına ortalama 500 milyon tweet'i analiz edebilme kapasitesine sahip. Haberin basına düşmesinden bu yana birçok yetkilinin merakını uyandıran durum, Apple ve Topsy'nin, herhangi bir şekilde Twitter'ın onayını almadan böyle bir ortaklığı nasıl kurdukları hakkında. Twitter sözcüsü kendisine konu ile ilgili yöneltilen soruları cevapsız bırakırken, Topsy de benzeri şekilde, açıklama yapmaktan kaçındı. Apple tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde basına yansıdı; "Apple olarak ufak teknoloji firmalarını zaman zaman satın alıyoruz ve genelde bu alımlardaki amaç ya da planlarımızı paylaşmayı tercih etmiyoruz."

Apple'ın Topsy'i satın alarak ne yapmaya çalıştığı şimdilik belirsizliğini koruyor ama piyasa analizcilerinden gelen açıklamalara göre Topsy gibi bir şirketin kabiliyetleri, Apple'ın iTunes, Siri ve de iAd platformlarını olduklarından çok daha iyi yerlere getirebilir. Kesin olansa şu: Apple, Topsy'i kullanarak insanların esasen ne gibi ilgi alanları olduklarını rahatlıkla öğrenebilir. Çünkü Twitter demek tüm eğlence sektörünün analiz edilmesi demek.

Okuyucu Yorumları