Apple'ı kandırmak için sürpriz yumurta...

Uyanık yazılımcı, Apple'ın katı ve hatta aşırıya kaçan kurallarını nasıl yerle bir etti?

Apple'ı da kandırdılar!

Apple, iPhone App Store'u kesin denetimi altında tutmak için oldukça büyük bir çaba gösteriyor. Bu çaba kimi zaman tutarsız, kimi zaman da aşırı korumacı davranmasına sebep oluyor. Bu seferki haberimiz Apple'ın bu tutumu yüzünden yazılımlara eklenen küçük "sürpriz yumurtalar".

Jelle Prins adlı bir yazılımcı, hazırladığı ve şarkıların sözlerinin gösterilmesini sağlayan Lyrics uygulamasını mağazaya eklemek isteyince Apple'dan "kötü içerikli şarkı sözlerinin gösterilmesinde kullanılabilmesi" sebebi ile red cevabı aldı. Prins bunun üzerine uygulamasına bir dil filtresi ekledi ve uygulaması kabul edildi. Ama Prins aslında sadece bil dil filtresi eklememişti...

Uyanık yazılımcının Apple'ı kandıran fikri...

Uyanık yazılımcının Apple'ı kandıran fikri...
Yazılımcılar da farklı düşünüyor...

Prins dil filtresinin yanında dil fitresini kaldırmak için gizli bir "sürpriz yumurta" da ekledi. Uygulamada "About" penceresine gelerek üç kere ekranı aşağı kaydırdığınızda dil filtresini kaldırabileceğiniz gizli seçeneği çıkıyordu.

Bu aslında Apple'ın App Store'da ne kadar işi sıkı tutmaya çalışırsa çalışsın yazılımcıların istediklerinde gizli kodlarını geçirebildiklerini gösteriyor. iPhone güvenliği konusunda uzman olan Jonathan Zdziarski, kötü amaçlı sürpriz yumurtaların iPhone'un güvenli yazılım arayüzü sayesinde büyük zarar veremeyeceğini söylüyor: "Ama siz telefonla konuşurken sesinizi kaydedebilir, siz istemeden fotoğraf çekebilir ve telefon defterinizi çalabilirler."

Bu yüzden siz siz olun App Store'dan alsanız bile uygulamalarınızın yazılımcılarına dikkat edin.

Okuyucu Yorumları