Apple'ın 1 milyar dolarlık büyük sırrı

Apple, Google'ın dev veri merkezlerini bile kıskandıracak bir projenin peşinde. Peki ama amaç ne?

1 milyar dolarlık sır!

iTunes, iPhone App Store ve diğer online servislerden sonra Apple, Newark/California'da 2006 yılında açılan WorldCom/MCI veri merkezini gölgede bırakacak bir çalışmaya imza atıyor. Yaklaşık 1 milyar dolara mâl olacağı ifade edilen merkezin hangi hizmetleri barındıracağı hala gizemini koruyor.

Associated Press, Kuzey Carolina meclis üyelerinin Apple'ı, merkezi kendi eyaletlerine açması halinde önümüzdeki on yıl boyunca 46 milyon dolarlık vergi muafiyeti uygulayacaklarını haber yapmıştı.

Amerika'da vergi muafiyeti şirketlerin Amerika topraklarında bulunan yatırım ve eyaletteki vergi payına göre uygulanıyor. Fakat Kuzey Carolina Ticaret Departmanı'nın Apple'a sunduğu imkâna, bugüne kadar hiçbir şirket sahip olmadı.

9 yılda tamamlanması gerekiyor

9 yılda tamamlanması gerekiyor

Eyalet meclisinin aldığı bu tür kararlar sürpriz olmasa da, Apple isminin geçmesi bir ilk oldu. Apple'ın bu devasa yatırımı 9 yıl içerisinde tamamlaması gerekiyor. Eyaletin en fakir kasabalarının birinde kurulması gereken bu merkezde çalışanlara sağlık sigortası ve belirli bir maaş ödenmesi zorunlu olacak.

2007 yılında benzeri bir teklif yine Kuzey Carolina'nın Lenoir kasabasında 600 milyon dolarlık bir veri merkezi yapması koşulu ile Google'a 30 yıl boyunca 100 milyon dolarlık vergi muafiyeti uygulanacağı söz konusuydu. Merkezin bir kısmı tamamlanmış vaziyette ve Google 50 çalışanı istihdam ediyor. Fakat şirket yakın zamanda Kuzey Carolina ödeneklerinden birini inşaat işlerini yavaşlattığı için kaybetti.

Okuyucu Yorumları