Apple'ın 1 Nisan'ı çok farklı!

1 Nisan dendiğinde aklınıza şakalar geliyor olabilir ama bu tarih, Apple için çok farklı bir tarih!

Apple'ın 1 Nisan'ı!

Şu an dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden Apple, 1 Nisan'da kuruluşunun 35. yılını kutladı. Bundan 35 yıl önce, her çıkarttığı ürünle ürünle olay olan firma Apple kurucu ortaklarından Steve Jobs'ın garajında teknoloji piyasasına girmişti. İşte MacWorld'un ağzından Apple'ın 35 yılı.

Steve Jobs ve Steve Wozniak Hewlett Packard'da beraber çalışıyorlardı. Güçlerini birleştiren ikili 1976'da yanlarına Ron Wayne'i de alarak şirketi kurdular. Gece gündüz çalışarak Wozniak MOS teknolojisini taban alan 6502 çipi kullanan ilk bilgisayarlarını tasarladı. Bu bilgisayarı Apple II ve Apple III izledi. 22 Aralık 1980'de 40 çalışanıyla beraber Apple yükselen bir şirket olduklarının ilk sinyallerini vermeye başlamıştı bile.

Ancak karanlık zamanlar Apple'a eski Pepsi CEO'sunun CEO olarak gelmesiyle başladı. Jobs ve John Sculley arasındaki güç kavgası 1985'te Jobs'ın firmadan ayrılmasıyla sonuçlandı. Sculley'nin 1993'te ayrılmasından sonra Michael Spindler şirketin başına geçti ancak 1996'da da Gil Amelio Apple'ın başına geçen isim oldu.Ancak Amelio'nun hükmü de çok fazla sürmedi, bir yıl sonra Steve Jobs'ın Apple'a gelmesiyle şirket altın yıllarını yaşamaya başladı.1998'de iMac, 1999'da iBook, 2001'de iPod ve Mac OS X'in çıkışıyla beraber Apple hızla büyümeye başladı.

Apple şu an 35. yılında ve son 10 yılda dünyadaki yalnızca teknoloji değil tüm alandaki şirketlerin imrendiği bir kuruluş haline geldi.

Okuyucu Yorumları