Apple'ın 2012'de yaşadığı en önemli 5 an

Apple 2012 yılında çok şey yaşadı. Ama yaşanan bu 5 olay; hepsini unutturacak kadar büyük oldu!

Apple'ın 1 yılı böyle geçti!

Apple'ın önceki yıllara göre 2012'de önemli değişiklikler yaşadığını söylemek mümkün. Tim Cook'un liderliğindeki teknoloji devi, geçtiğimiz aylarda birçok yeni ürünle karşımıza çıktı. Peki Kaliforniya merkezli Apple'ın 2012'de başından geçen en önemli anlar hangileriydi?

1. Apple - Samsung patent savaşları: Apple 2011'de Samsung'u dava etmiş, davalar 2012'de Kuzey Kaliforniya mahkemesinde görülmeye başlanmıştı. 3 hafta süren duruşmada çeşitli iPhone ve iPad prototipleri, şirket içi yazışmalar ve sunumlar ortaya çıkmıştı. Dava, Apple'ın lehine sonuçlanmış, jüri nereyse Apple'ın tüm iddialarını desteklemişti.

2. Çin'deki durumu: Apple, 2012'nin başında ilk kez tedarikçilerinin tam bir listesini yayınlamış, bunun yanında Fair Labor Association'a katılarak tedarikçilerini ve üretim fabrikalarını denetlemeye başlamıştı. Ancak The New York Times'ın ortaya çıkardığı raporlar, olumlu havayı bozmaya yetti. Cook, şirket içinde yaptığı açıklamalarda "dünya çapındaki tüm çalışanlarını düşündüklerini" söyledi, bunun yanında Goldman Sachs'ın düzenlediği bir teknoloji konferansında açıklamalarını tekrarladı. Daha sonra Çin'e yolculuğa çıkan Cook, Foxconn'daki işçilerle beraber fotoğraf çektirdi.

Apple yönetiminde deprem...

Apple yönetiminde deprem...

3. Yönetimde deprem: ABD'nin doğusu Sandy Kasırgası'nın yaralarını sarmaya çalışırken Apple, iki üst düzey yöneticisinin ayrıldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre iOS başkanı Scott Forstall 2013'de şirketi terkedecek, perakande bölümü başkanı John Browett ise hemen ayrılacaktır. Boşalan sorumlulukları ise Jony Ive, Eddy Cue ve Craig Federighi üstlenecekti. Bu değişiklik, Jobs'un ölümünden sonra Apple'daki en büyük yönetimsel değişlikti.

4. Hisseler yükseldi ve düştü: Apple'ın hisseleri iPhone 5'in çıktığı 21 Eylül 2012'de 702 dolara yükselerek şirket rekorunu kırmıştı. Ancak hisseler bir ay içinde neredeyse yüzde 20 düştü. Bu durum, Merrill Lynch, Jefferies, Evercore, ve Nomura Equity Research gibi analist firmaların fiyat hedeflerini düşürmelerine neden oldu.

5. iPad mini: Apple'dan en çok beklenen ürünlerden bir tanesi, iPad mini'ydi. Aylarca süren söylentilerden sonra ortaya çıkan cihaz, tanıtılmadan haftalar önce her detayına kadar sızmıştı. Apple mini'nin çıkışı, Apple'ın yepyeni bir ve daha uygun fiyatlı bir model ortaya çıkarması nedeniyle önem taşıyor.

Okuyucu Yorumları