Apple'ın gizli iPhone projesi: Project Purple

Apple'ın ilk iPhone'u üretmeye karar verdiğinde şirket içinde neler yaşandığını hiç merak ettiniz mi

İlk iPhone böyle doğmuş!

2012 yılına kadar önemli bir Apple yöneticisi olarak çalışan Scott Forstall, ilk iPhone'un gelişiminde katkısı bulunduğunu iddia ettiği "Project Purple"dan bazı ipuçları verdi. Forstall, ilk iPhone'u üretmeye başladıklarında çalışanlarına bile çok fazla detay vermediklerinden bahsediyor. Forstall'ın sözleri şöyle: "Projeye başlarken çalışanlarımıza şunları söyledk: Yeni bir projeye başlıyoruz. Bu o kadar gizli ki, size projenin ne olduğunu söyleyemeyeceğim. Birkaç sene boyunca gecelerinizden ve hafta sonlarınızdan vazgeçeceksiniz."

Bu sözleri işiten takımın ilk iPhone'u meydana getirdiği iddia ediliyor. Forstall, görevlendirdiği mühendislere proje hakkında hiçbir şey söylemediğini, kime rapor vereceklerini bile söylemediğini iddia ediyor. Söylenene göre Apple, Cupertino'daki binalarından bir tanesini bu iş için kapatmış bile...

Forstall, her şeyin fare ve klavye ile yönetildiği bir zamanda kullanıcı arayüzünü dokunmatik hale getirdiklerini söylüyor. "Her cihazın her parçası, dokunmatik için tekrar düşünülmeliydi" diyor Forstall.

Daha önce Samsung - Apple davasında da bahsi geçen Project Purple için Samsung, rakip cihazlardan etkilenilerek başlatılan bir proje olduğunu iddia etmişti. Forstall, Purple'ı hayata geçirirken kimseden etkilenmediklerinin altını çiziyor; sadece diğer cihazlarla performans olarak karşılaştırdıklarını söylüyor: "Performans amaçları için hız testi yapmakta sorun yoktur, bu bir şeyi kopyalamak ve çalmak değildir."

Okuyucu Yorumları