Apple'ın "iPhone yenilgisi!"

Apple, iPhone isminin kullanımı konusunda ufacık bir şirkete yenildi! Peki şimdi ne olacak?

Apple'ın "iPhone yenilgisi!"

Apple, 2009'da Meksikalı bir iletişim şirketine açtığı marka davasını kaybetti. Davanın nedeni, şirketin sahip olduğu "iFone" markasının iPhone'a benzemesiydi.

iFone, Apple iPhone'u piyasaya sürmeden 4 yıl önce, 2003'de iFone markasını almıştı. Geçtiğimiz hafta ise Meksika'daki bir mahkeme, Apple'ın itirazını kabul etmedi. Küçük bir zafer kazanan iFone ise Apple'a hasarları karşılaması için bir karşı dava açtı. Davanın böyle sonuçlanması, iPhone markalı ürünlerin satışının ülkede durdurulacağı anlamına gelmiyor. Apple ve iFone'un mahkemeleri devam etse de iPhone 5, Cumartesi günü sorunsuz bir şekilde satışa sunulmuştu.

Markalar, farklı kategoriler altında sınıflandırıldığından şirketler, spesifikasyonları farklı olduğu sürece aynı marka adını kullanabiliyorlar. iPhone, Meksika'da elektronik oyun cihazlarını kapsayan Class 9 ve Class 28 altında kayıtlı bulunuyor. iFone markası ise iletişim hizmetlerini kapsayan Class 38 altında kaydedilmiş. Apple'ın iFone'u dava etmesinin nedeni ise şirketin markayı etkin olarak kullanmıyor olmasıydı. Ancak mahkeme iFone'u haklı bularak şirkete karşı dava açma şansı tanımış bulunuyor.

iFone, şu an iPhone satışlarından elde edilen gelirin yüzde 40'ını istiyor ve iPhone satışlarının engellenmesini isteyebilir. İşte o zaman, iPhone markası, Meksika sınırları içinde Apple için sorun olmaya başlayabilir...

Okuyucu Yorumları