Apple'ın son işletim sistemi Tiger artık Türkçe

Apple’ın 29 Nisan 2005 tarihinde tüm dünya ile aynı anda Türkiye’ye sunduğu yeni işletim sistemi, 3 ay gibi çok kısa bir sürede Apple IMC tarafından tamamen Türkçeye çevrilerek Mac kullanıcılarına sunuldu.

Apple'ın son işletim sistemi Tiger artık Türkçe

Apple’ın 200’den fazla yeni özellik ve buluşu bir araya getiren
son işletim sistemi Mac OS X Tiger tamamen Türkçe olarak pazara sunuldu.

200’den fazla yeni özellik ve buluşu biraraya getiren “Tiger” kod isimli Mac OS X 10.4, özellikle virüslerden etkilenmeyen güvenlik özellikleriyle ön plana çıkıyor. Tüm zamanların en güvenli işletim sistemi olarak nitelendirilen Mac OS X, ilk tanışanların kolaylıkla adapte olacağı kullanıcı dostu arayüzüyle ve Türkçe dahil 16 dilde bir tıkla değişebilen menüleriyle hayatı ve bilgisayar kullanımını kolaylaştırıyor.

Yerelleştirme konusunda atılımlarının devam edeceğini söyleyen Apple IMC Genel Müdürü Tansu Yeğen, “Mac OS X Tiger, bugüne kadar yaratılmış olan en yaratıcı ve güvenli işletim sistemidir. Tiger’ın Spotlight ve Dashboard gibi, devrim yaratacak nitelikteki yeni özellikleri insanların bilgisayarları kullanış biçimini değiştirecek ve kolaylaştıracak. Türkiye’de yaşıyoruz. Türk alfabesi kullanıyoruz. Kullanıcılarımızın tüm Apple programlarını ve uygulamalarını Türkçe kullanmalarını sağlayacak kaynak ve altyapıyı oluşturmak en önemli hedeflerimizden biri. Bu bağlamda dijital yaşamın simgesi olan iLife paketinin de yerelleştirmesine başladık. Koç Bilgi Grubu’nun tüketiciye yakın olma konsepti doğrultusunda, tüketiciyi de bize yakın hissettirmek bizim için stratejik bir hedeftir” diyerek, Apple IMC Türkiye’nin yerelleştirme stratejilerini ortaya koydu.

Özellikle yoğun internet ve posta trafiğinden kaynaklanan güvenlik açıklarının hemen hepsini ayrıca programlara gerek duymadan bertaraf eden Mac OS X işletim sisteminin son sürümü “Tiger”, öne çıkan bazı özellikleriyle kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu özelliklerden bazıları ise şu şekilde;

Spotlight: Bilgisayarınızdaki dosyaları aramanıza artık gerek yok

Spotlight, kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyalarına, resim, e-posta, randevu, adres defteri ve her türlü doküman ve bilgilere tek noktadan ve anında erişimini sağlar. Mac’teki bütün bilgi kaynaklarını tarayıp düzenledikten sonra, aranan bilgiye anında ulaşma olanağı veren Spotlight, herhangi bir dosyada değişiklik olması durumunda veya yeni bir dosya kaydedildiğinde erişim bilgilerini anında günceller. Yani aradığınız dosyaya veya veriye 2-3 saniyede ulaşmanızı sağlar.

Dashboard: Masaüstünü interaktif hale getirin

Dashboard, “Widget” adı verilen ve internet üzerinden ücretsiz indirilen binlerce küçük yardımcı programı masaüstünüze yerleştiriyor. Bunların arasında çeşitli dillerde çeviri, ölçü ya da para birimlerini dönüştürme işlemi, hesap makinesi, analog saat, hava durumu, borsa bilgileri, uçak seferleri bilgileri, oyunlar ve benzeri binlerce program bulunuyor.

Automator: Artık sürekli yaptığınız her işlem otomatik olacak

Automator kullanıcıların sürekli tekrarlayan işlerin otomatikleştirilmesini sağlayan eşsiz bir iş akışı uygulaması. Arkadaşlarınızın doğum gününü unutsanız da Automator bir tebrik mesajı yollar veya dijital kameradan fotoğraflarınızı her indirdiğinizde tek tek isim vermekle uğraşmazsınız. Üstelik yüzlerce ücretsiz hazır Automator dosyasını internetten indirebilirsiz.

Okuyucu Yorumları