Apple iPhone'ları için işlemci üretme peşinde

Apple'ın son atağı herkesi şaşırtabilir: Firma gizli kapılar ardında yeni bir donanım üretebilir...

Apple CPU işine giriyor

Apple'ın son günlerde çoğu işlemci alanında uzman mühendisleri kadrosuna alması, yeni nesil iPhone'ları için işlemci üretmeyi düşündüğünün bir göstergesi olabilir.

Apple, geçen sene işlemci tasarım şirketi PA Semi'yi satın almıştı. Bunun hakkında konuşan Steve Jobs, şirketin iPhone ve iPod'lar için çip üzerinde sistem (SoC – System on Chip) mantığına uygun işlemciler geliştirmek üzerine satın alındığını ifade etmişti. Geçtiğimiz günlerde firma kadrosuna ikisi de eskiden AMD'de teknik müdür konumunda olan Raja Koduri ve Bob Drebin'in katılması, Apple'ın içinde bir işlemci bölümü oluşturmak istediği söylentilerini arttırdı.

Ayrıca Apple geçtiğimiz Aralık ayında İngiliz SoC firması Imagination Technologies'in %3,6'ını 4,8 milyon dolara almıştı. Imagination mobil cihazlar için geliştirdiği yüksek performanslı grafik işlemcileriyle tanınıyor.

iPhone'lar şu an ARM imzalı bir SoC kullanıyorlar. Apple'ın amacı iPhone'da kullanılan diğer birçok çipi daha üstün özellikli tek bir işlemcide toplayarak enerji tüketimini düşürmek olabilir. Ama bu aynı zamanda ürünü tasarım ve esneklik açısından sınırlayan bir durum. Çünkü ürüne eklenecek bir fonksiyon bütünleşik işlemcinin tekrar geliştirilmesini gerektirebilir, bu da oldukça pahalı bir işlem.

Tabi Apple'ın hareketinin ardında teknik bilgilerini üçüncü firmalarla paylaşmadan işlemci üretip güvenliği arttırma amacı da olabilir. Sonuçta Apple bunu hangi amaçla yapıyor olursa olsun, yeni nesil yıl sonunda beklenilen iPhone'ların bu yeni teknolojiden faydalanamayacaklarını söyleyebiliriz - altı ay gibi bir süre yeni bir işlemci için biraz kısa.

Okuyucu Yorumları