Apple News Çin'de devre dışı bırakıldı

Çin'in sert sansür politikaları, Apple'ın bu uygulamasının ülkede devre dışı bırakmasına neden oldu

Apple'dan Çin'e büyük tepki!

New York Times kaynaklı haberlere göre Apple, güncel haberleri tek bir merkezde toplayan Haberler (News) uygulamasını Çin için devre dışı bıraktı. Görünüşe göre Cupertino merkezli teknoloji devi, Çin'in sert sansür kuralları nedeniyle oldukça sinirlenmiş durumda ve bunu protesto amacıyla yaptı.

Yurtdışında seyahat halinde olan müşterilerin hala uygulamaya erişebildikleri ifade edilirken, Çin'de ise kullanıcıların "News geçerli bölgede desteklenmiyor" mesajı aldıkları bildiriliyor. Hükümetin Apple News üzerindeki içeriği kontrol altına alma ve sansür uygulamalarına dahil etmek istemesi, Apple'ın bu kararı almış olmasındaki en büyük etken olarak gösteriliyor.

Çin teknoloji dünyasında büyük ve önemli bir konuma sahip. Ülkenin 1.35 milyarlık kitlesel nüfusu Apple gibi şirketler için kazançlı bir pazar oluşturdu. Nisan aynı kazanç raporu, Çin'in Apple için dünyanın en büyük pazarı olduğunu ve ilk kez ABD'nin üzerinde yer aldığını ortaya koymuştu.

Çin hükümeti tarafından uygulamaya konan sansür kuralları internet filtreleme politikalarını daha sıkı bir hale getirmiş durumda. Teknoloji şirketleri de bu katı kurallar karşısında oldukça zorlanıyorlar. Gmail, Facebook ve Twitter gibi popüler hizmetler ülkede uzun bir süre engellenmişti.

Oyun şirketleri de Çin'in sansür kuralları sonucunda zarara uğramaktan son derece şikayetçi. Hükümet geçen yıl oyun konsolları üzerindeki yasağı kaldırmasının ardından Sony Mart ayında Çin'de PlayStation 4 oyun konsolunu satışa sunmuştu.

Okuyucu Yorumları