Apple, OS X'i nasıl meydana getirdi?

Apple'ın masaüstü ve dizüstülerde kullandığı Mac OS X, nasıl doğdu, bugünlere nasıl geldi?

Dünden bugüne MacOS X!

(Yasal olarak) sadece Mac'lerde kullanabildiğiniz OS X, küçük tasarım değişiklikleriyle kullanıcıların kişisel bilgisayarlardan beklentilerini değiştiriyor. Apple donanımıyla bütünleşen OS X işletim sistemi, diğer bilgisayar üreticilerinin sağlamadığı bazı avantajlar sunuyor. Örneğin MacBook Air'in klavyesinde OS X Lion'a özel bazı tuşlar bulunuyor.

Apple'ın eski CEO'su Steve Jobs, Apple'ın diğer ürünlerinde de olduğu gibi Mac OS X 10.0 için de "rüya" kelimesini kullanıyor: "Bilgisayara daha önce hiç dokunmayan birisi için rüya gibi bir kullanıcı arayüzü oluşturmak istedik ve bu gerçekten zor bir iş."

OS X nasıl gelişti?

Apple'ın OS X'i tasarlarken en önemli hedefi, muhteşem bir işletim sistemi meydana getirmekti. Bu işletim sistemi, yeni başlayanlar için yeterince sezgisel olmalı ve aynı zamanda tecrübeli kullanıcıları hiç düşünmedikleri yerlere götürmeliydi. Apple, 8 majör sürüm ve milyonlarca satışın ardından bu hedefine ulaşmış gibi görünüyor.

OS X Aqua, Steve Jobs ve OS X'in doğuşu

OS X Aqua, Steve Jobs ve OS X'in doğuşu
OS X 10'un Aqua arayüzü

OS X 10, Aqua adında yeni bir arayüz ile yayınlanmıştı. İsminin "su" olmasının nedeni, onu meydana getiren tasarımcılarından birine göre işletim sisteminin harika görünmesiydi: "onu gördüğünüzde yalamak isteyeceksiniz!" OS X 10, o güne kadar kullanıcıların gördüğü işletim sistemlerine kıyasla, gerçekten de yenilikçiydi.

OS X'in pencereleri, menüleri gibi öğeleri aslında 1979'a, Steve Jobs'un araştırma merkezi Xerox PARC'a dünyanın ilk grafiksel arayüzünü geliştirme iznini vermesine dayanıyor. O zamanlarda tüm bilgisayarlar, metin girişiyle çalışıyordu ve pencereler, renkli arayüzler, fare ile taşınabilecek bir işaretçi bulunmuyordu. Ancak Jobs, tüm bilgisayarların gelecekte grafiksel bir arayüzle çalışacağını görebildi.

Jobs, geleceğe yönelik bir düşünceyle grafiksel arayüze sahip ilk bilgisayarlardan biri olan Apple Lisa'yı 1983'de ortaya çıkardı. 1984'de ise Macintosh 128K tanıtıldı.

OS X, aslında Apple'ın dışında, Steve Jobs'un 1985'de Apple'dan çıkarılmasının ardından NeXT'de çalıştığı sürede, NeXTSTEP projesinin bir parçası olarak hayatına başlamıştı.

NeXT Computer başarı kazanamamış olsa da işletim sistemi gelecek vaadediyordu ve Jobs, 1996'da Apple'a geri döndüğünde NeXT'i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. NeXTSTEP'in adı artık OpenStep idi.

OpenStep, OS X'in ilk sürümü Cheetah

OpenStep, OS X'in ilk sürümü Cheetah
OpenStep'den bir ekran görüntüsü

2000'lerde riske girmekten pek de çekinilmeyecek bir durumda olan Apple, varolan işletim sisteminin kod temelini atmaya ve OS X adında farklı, yeni bir işletim sistemi meydana getirmeye karar verdi. OpenStep, bugün bildiğimiz OS X'in temellerini oluşturuyordu.

OS X'in ilk sürümü, Cheetah kod adına sahipti. Daha sonraki sürümlerde de yırtıcı kedilerin isimleri kullanılmaya devam edildi: 10.1 Puma, 10.2 Jaguar, 10.3 Panther, 10.4 Tiger, 10.5 Leopard, 10.6 Snow Leopard ve son sürüm olan 10.7 Lion.

1980'lerin sonunda Microsoft'un Mac'ın görünümünü Windows 3.1 ile kopyalamıştı. İki şirket, birbirini devre dışı bırakmak için işletim sistemlerini hızla geliştiriyorlardı. Bu, dev miktarda masaüstü bilgisayarı satışıyla Microsoft'un kazanacağı bir savaştı, ancak Apple tablet savaşını kazanıyor gibi görünüyor (iOS'un çoğunlukla OS X'i temel aldığını düşünürsek).

Tasarım dokunuşları

Tasarım dokunuşları

Tasarım dokunuşları

İşletim sistemini belirleyen öğeler arasında düğmeler, radyo düğmeleri, işaretleme kutuları, açılır listeler, kaydırma çubukları, pencereler ve saydamlık ve bunların nasıl davrandıkları bulunuyor. Örneğin ilk başından beri OS X'in baskın bir özelliği olan "Dock", zaman içinde daha kulanışlı bir hale geldi. Finder, Cover Flow sayesinde daha görsel bir hal alırken yedekleme uygulaması Time Machine, sessizce Snow Leopard ile bütünleştirildi. Lion'da ise tam ekran uygulamalarla tanıştık.

OS X ilk çıktığında iMac serileri oldukça renkli ve saydam bir arayüz sunuyordu. Ancak Lion ile bu renkli arayüz kendini gri ağırlıklı bir arayüze bırakıyor. Apple'ın Mac tasarımı daha düzenli ve profesyonel bir hal aldıkça OS X de bu yönde gelişti. Bugünkü OS X 10.7'nin tasarımı, MacBook Pro'nun unibody alüminyum gövdesiyle eşleşiyor. Bu ise tarihte nadir görünen bir yazılım ve donanım eşleşmesi meydana getiriyor.

Mac OS'un ilk sürümü Cheetah'dan bu yaz çıkması beklenen Mountain Lion'a nasıl geliştiğini resimlerle galerimizde inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklamanız yeterli.

Mac OS X tarihi, resimlerle galerimizde!

Okuyucu Yorumları