Apple patentleri, planları hakkında ne diyor?

Apple'ın patentleri, gelecek ürünleri hakkında ne diyor? iPad Air, iPhone nano yolda mı? Makalemizde

Apple patentlerinin gizemleri

Bir şirketin ne düşündüğünü öğrenmek için onun patent belgelerine bakmanız genellikle yeterlidir. Patentler sayesinde şirketler en iyi fikirlerini rakip firmaların ele geçirip kullanmasının önüne geçebilirler.

Patentli bir fikriniz çalınırsa onu dilediğiniz kadar dava etme şansına sahipsiniz, muhtemelen ürünün geri çekilmesini de sağlayabilirsiniz. Akıllı firmalar, her şeyi patentliyorlar ve Apple da bunlardan birisi. Dolayısıyla Apple'ın patent başvurularına bakarak gelecekteki ürünlerini ortaya çıkarmak mümkün olabilir.

2006'da Apple tarafından başvurusu yapılan 20.060.268.528 numaralı patent, 'kablosuz bağlantılar kurabilen taşınabilir bilgisayar cihazı... medyaları çalabiliyor' diyordu. Birkaç ay sonra ise Steve Jobs bu cihazı ortaya çıkardı: iPhone

2005'de yapılan, 'birden fazla dokunmayı veya aynı anda farklı alanlara dokunmayı algılayabilen' bir dokunmatik ekran hakkındaki patent başvurusu ise herkesin favorisi olacak iPad'i tarif ediyordu.

Ancak her patent başvurusu, şirketin bunu kullanacağı anlamına gelmiyor. Bazı patentler terkedilmiş fikirleri içerebilir veya rakiplerin aklını karıştırma amaçlı olabilir. Patentler geleceği tahmin etmekte tek başına çok fazla mana taşımasa da, şirketin planladığı ürünler hakkında bize birçok fikir veriyor. İşte Apple'ın patentleri arasından seçtiğimiz en iyiler.

iMac touch

iMac touch
Sadece bir dokunuşla çoklu dokunmatik bir iOS cihazına dönüşebilen bir iMac hayal edin

iMac touch

Gözlüksüz 3 boyutlu ekrana, sadece bir dokunmayla çoklu dokunmatik bir iOS cihazına dönüşebilen bir iMac hayal edin. Bu iMac, üç anahtar geliştirmeye sahip: iPad stili çoklu dokunmatik bir ekran, ekranı masanıza yatırmanıza veya dikey tutmanıza izin veren menteşeli bir taban, 3 boyutlu görüntüyü baktığınız açıya göre ayarlayabilen net bir ekran. Açıldığında bir masaüstü Mac, katlandığında ise iPad gibi kullanılabilen bir iMac.

Neden heyecan verici?

Masaüstü dokunmatik bilgisayarların en temel sorunu, kolumuzu yoruyor olmaları. Ancak iMac touch, ekranı rahat bir çalışma seviyesine getirerek sorunu çözebilir.

Yeni bir Mac mini

Yeni bir Mac mini
Bulut hizmetlerini kullanacak cihaz, tamamen kablosuz olabilir

Yeni bir Mac mini

Bu cihaz, elektrik kablosu bile olmayan, tamamen kablosuz bir bilgisayar olabilir.

Apple'ın pantentinde yer alan 'yepyeni bir bilgisayar kategorisi tanımlayabilir', 'masasız bilgisayar' cümleleri ekran yerine bir projektör kullanıldığı anlamına gelebilir. Çoklu dokunmatik özelliği olan kablosuz bir klavye ile birleştirdiğinizde bu oldukça ilginç bir cihaz olabilir.

Neden heyecan verici?

Apple TV ile Mac mini arasında bir melez cihaz düşünün. Bulut bazlı bu hibrit cihaz, Apple TV'nin sadeliğini bir adım öteye taşıyarak kablolardan da tamamen kurtulabilir.

Apple, ekranı bir projektör ile istediğiniz bir yere monte edilebilen, tamamen kablosuz (buna elektrik kablosu hariç olabilir) bir cihaz hayal ediyor.

MacBook Touch

MacBook Touch

MacBook Touch

Ekranı düz hale getirdiğinizde iPad'e dönüşen bir MacBook Air düşünün. Bu fikir bizim kulağımıza oldukça ilginç geldi.

Neden heyecan verici?

Apple'ın patent başvurusunda 'klavyeli bir dizüstü cihazı... dizüstü cihazı bir tablete dönüştürülebilir' cümeleri yer alıyor. Karbon fibreden yapılmış bir MacBook Air düşünün: Karbon fibre, metal kadar sert ve plastik kadar hafif, ancak kırılmaya elverişli. Ancak Apple'ın patent başvurusu sorunu çözmüş gibi: Birden çok karbon fibre çerçevesi kullanmak ve bu sayede hepsinin aynı yönde olmasını engellemek.

iPad Air

iPad Air
iPad Air, düğme 'büyütebilen' bir iPad olabilir

iPad Air

Sadece dokunmayı değil, kalem girdilerini ve el sallamayı da anlayan karbon fibre kasalı bir iPad.

iPad Air, gerçek tuşlar 'çıkartabilen', dokunmatik sensörleriyle 2 boyutlular yanında 3 boyutlu hareketleri de algılayabilen bir iPad.

Neden heyecan verici?

iPad harika bir cihaz olabilir, ancak cam ekranı yazı yazmaya veya oyun oynamaya çok elverişli değil. Ancak Apple'ın 'değişebilen topoğrafya' patenti buna bir çözüm sunabilir. Cihaz, düğme 'çıkartabilen' bir ekran veya trackpad'e sahip.

Steve Jobs, kalemli tabletlerle dalga geçmiş olsa da bu Apple'ın sanatçıların hoşuna gidecek kalem girişli bir iPad sunmayacağı anlamına gelmiyor.

iPhone Nano

iPhone Nano
E-postalarınızı okuyabildiğiniz, mobil uygulamaları çalıştırabildiğiniz bir iPod nano düşünün

iPhone Nano

Çok küçük ve ucuz bir iPhone. Ağlara bağlanabilen ve elektronik cüzdan işlevini görebilen bir iPod nano düşünün.

Cihazın arka tarafında bulunan ikinci dokunmatik panel, onu hem baş parmağınızla hem de diğer parmaklarınızla kullanmanıza izin veriyor. Arka ekranı kullanırken, ön ekranda parmağınızı bir işaretçi yardımıyla görebilmek mümkün. Telefonda bulunan evrensel SIM girişi ile mümkün olan en iyi ağa bağlanmak mümkün hale geliyor.

Neden heyecan verici?

Şu anki iPod nano boyutunda bir iPhone düşünün. Tüm iOS uygulamalarını sunamayacak olsa da (-ki iPod nano da sunmuyor) metin mesajları gönderebilen, e-postaları okuyabilen, medya çalabilen ve diğer akıllı telefon işlevlerini yerine getirebilen bir cihaz olabilir.

Diğer heyecan verici bir yenilik ise Sony PSP'nin yeni sürümü NGP'de de bulunan arka panel dokunmatiği.

Okuyucu Yorumları