Apple Twitter'ı Facebook'tan çok seviyor

Apple'ın Facebook'la alıp veremediği bir şeyler mi var? Eğer yoksa, bu ilginç karar neden?

Facebook duruken...

Facebook 700 milyona yaklaşan kullanıcı ile dev bir sosyal ağ sitesi. Twitter'a oranla kullanıcı sayısı milyonlarca kişi daha kalabalık. Üstelik kullanıcılar Facebook'ta saatler geçiriyor ama Twitter'da dakikalar. Peki neden Apple, iOS 5'te Facebook yerine Twitter entegrasyonu sunacak? İlk bakışta Apple için Facebook'a yakın olmak çok mantılı görünüyor olabilir ama konuyu biraz yakından inceleyince aslında Apple için Facebook yerine Twitter'a yakın durmak çok daha uygun bir hamle gibi görünüyor.

Her şeyden önce Apple - Facebook yakınlaşmasında çok ciddi bir çıkar çatışması ortaya çıkabilir. Her ikisi de kendi platformunda yer alan uygulamaların elde ettiği gelir üzerinden komisyon alıyor. Twitter ise şimdilik Apple'ı daha az rahatsız eden reklam gelirini hedefliyor. Zaten Apple ve Facebook'un uygulama mantığı da bir birine fazlası ile yakın. Apple Facebook'taki uygulamaların doğal bir şekilde iOS 5 içinde çalışmasındansa, geliştiricilerin Facebook uygulamalarının iOS sürümünü hazırlamasını tercih ediyor.

Twitter aşkı: Daha fazlası da var!

Twitter aşkı: Daha fazlası da var!

Bunun yanı sıra Twitter'ın sadece 140 karakter ile sınırlı tweet'leri iOS için, fotoğraflar ve videolar ile dolu Facebook durum güncellemelerinden daha uygun. Üstelik Facebook'taki paylaşımlar belirli kişiler arasında gerçekleşiyor. Twitter'ın herkese açık yapısı Apple için çok daha uygun görünüyor.

Şu aşamada bu sebeplerden dolayı Apple'ın sosyal ağlara yakınlaşma hamlesinde şimdilik Twitter, Facebook'a göre çok daha uygun görünüyor. Tabii ki buradaki anahtar kelime "şimdilik", yani yarın Apple farklı bir yaklaşımla bu tutumunu değiştirebilir...

Okuyucu Yorumları