Apple ve Xiaomi yükselişte!

Telefonların satış rakamları ve pazar payları, bir kez daha Samsung'u üzecek cinsten...

Yükselenler, düşenler!

Telefon pazarından gelen son rakamlar, Apple'ın iPhone'u ABD'de satışa sunmasının ardından üçüncü çeyrek pazar paylarını artırdığını gösteriyor.

Durgunluk dönemindeki Samsung ise Gartner'ın raporuna göre Çinli üreticilerden her geçen gün daha çok etkileniyor. Firmanın pazar payı genelde artsa da satışları, yüzde 9 gerileyerek 73,2 milyon birime düştü. Yine de bu satışlar, Samsung'u yüzde 24,4 pazar payıyla birinci sırada tutmaya rahatlıkla yetti.

Satışları 38,2 milyon birime yükselen Apple ise gelişmekte olan pazarlardaki rekor iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satışları sayesinde pazar payını yüzde 12,7'de tuttu. Üçüncü sırada Huawei yer aldı, onu sadece 1 milyon birim gerisinden Xiaomi ve Lenovo izledi. Çeyreğin en çok büyüyen firması, yüzde 336 ile Çin merkezli Xiaomi oldu.

Apple ve Xiaomi yükselişte!
Üreticilere göre son kullanıcıya satışlar (x1000)

Çinli firmaların büyümeyi sürdürebilmeleri için kendi ülkeleri dışındaki satışlarını da yükseltmeleri gerekiyor. Lenovo, Google'dan satın aldığı Motorola Mobility ile uluslararası genişlemesinin temelini atmış durumda. Xiaomi ise daha dikkatli bir yaklaşım izleyerek, şimdilik sadece Hindistan ve Endonezya'ya odaklanacağını söylüyor.

Çeyrek sırasında Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika gibi genişlemekte olan pazarlar, rekor büyüme kaydetti. Gartner'a göre yıldan yıla büyüme, neredeyse yüzde 50'ye ulaştı. Bunda Çinli üreticilerin payı ise büyük.

Akıllı cepler, bugün itibariyle piyasadaki tüm cep telefonlarının yüzde 66'sını oluşturuyor. Gartner, 2018'de satılan 10 telefondan 9'unun akıllı telefon olacağını söylüyor.

Okuyucu Yorumları