Apple, Yeni 13 inç MacBook’u Kullanıcılara Sundu!

Apple, 13 inç Yeni MacBook'la birlikte Intel Tabanlı Dizüstü Serisini Tamamladı.

Apple, Yeni 13 inç MacBook’u Kullanıcılara Sundu!

Apple dünyanın en gelişmiş tüketici dizüstü bilgisayarı MacBook'u duyurdu. Yepyeni ince ve şık tasarımlı MacBook'ların dikkat çekici özellikleri arasında Intel Core Duo işlemci ve parlak geniş ekran bulunuyor. En üst modeli siyah renkli olan yeni MacBook, Intel Core Duo işlemcisi ile iBook'tan beş, 12 inç PowerBook'tan dört kata kadar daha hızlı. Apple, 15 ve 17 inç MacBook Pro'larla birlikte Intel tabanlı dizüstü serisini tamamlamış oldu. Böylece iBook ve 12 inç PowerBook'lar yerlerini yeni MacBook'lara bıraktı. Apple'ın tüm taşınabilir ürün grubu Intel Core Duo işlemci, mobilken dahi video konferansa olanak tanıyan yerleşik iSight kamera, alanında çığır açan Front Row eğlence merkezi ve Apple Remote uzaktan kumanda gibi özellikleri birarada sunuyor.

Bunun yanısıra çift ekran destekli DVI çıkışı, optik dijital ses giriş ve çıkışı, Gigabit Ethernet, sabit diski koruyan Ani Hareket Algılayıcı, kaydırmaya izin veren izleme dörtgeni, MagSafe güç adaptörü, AirPort ve Bluetooth kablosuz desteği ve daha pek çok üstün teknoloji ürünü özelliği bünyesinde barındıran 13 inç MacBook, farklı özellikleri ile ön plana çıkıyor.

Apple’ın dünya çapında ürünlerinin pazarlamasından sorumlu başkanı Philip Schiller yaptığı açıklamada "Apple Şubat ayında 15 inç MacBook Pro ile Intel Core Duo tabanlı taşınabilir sistemlere geçişin ilk örneğini verdi. Bunun üzerinden henüz sadece 3 ay geçmiş olmasına rağmen şu an tüm dizüstü bilgisayar serimiz, MacBook'un çıkışıyla beraber geçişi tamamlamış oldu. Tüm MacBook ürün grubu, Apple'ın kendi geliştirdiği yenilikçi ve fonksiyonel tasarım ve özelliklerle donatılmış durumda. Giriş seviyesi modelden en üst Pro modeline kadar şu an piyasaya her fiyat grubunda en iyi en iyi dizüstü bilgisayar serisini sunduğumuzu gururla söyleyebilirim”dedi.

MacBook’ta Mac OS X Tiger’in gelişmiş özelliklerinden yararlanırken Boot Camp programının ücretsiz beta sürümü sayesinde Windows işletim sistemi de kullanılabilmekte.

MacBook'lar, üç model olarak piyasaya sunuldu. Giriş seviyesi ve orta seviyedeki iki modelin renkleri beyaz ve yeni 13 inç parlak ekrana sahip. Bu iki model sırasıyla 1.83 GHz ve 2.0 GHz hızlarında Intel Core Duo işlemcili. En üst modelin rengi siyah ve işlemci hızı yine 2.0 GHz. 2,5 cm kalınlığı ve 2,34 kg ağırlığı ile MacBook tam bir taşınabilir.

Her MacBook yerleşik iSight video kamera ile birlikte sunuluyor. iSight sayesinde mobilken bile video konferans yapabilmek mümkün. iSight ile; Apple'ın ödüllü yazılımı iChat AV yardımıyla üç kişiyle aynı anda video konferans yapılabileceği gibi, video Podcast ya da iMovie ile film montajı için de kullanabilir.

Kendi alanında çığır açan bir çoklu ortam izleme platformu olan Front Row, MacBook kullanıcılarına, sahip oldukları tüm dijital içeriğin (müzik, fotoğraf, video) keyfini yüksek çözünürlüklü MacBook ekranında; üstelik Apple Remote uzaktan kumanda sayesinde kimseyi yerinden kaldırmadan sunuyor. Front Row ile kullanıcılar hiç efor sarf etmeden, evdeki başka bilgisayarlarda yer alan ve paylaşılan iTunes listelerini dinleyebiliyor, iPhoto kütüphanelerindeki fotoğrafları ve videoları izleyebiliyor. Apple bu lüksü Mac OS X’in konfigürasyon gerektirmeyen kablosuz ağ platformu Bonjour ile kullanıcısına sunuyor.

MacBook'lar, Apple’ın icat ettiği MagSafe güç adaptörüyle sunuluyor. Bu adaptör, özellikle mobil kullanıcılar için geliştirilmiş olan MagSafe sayesinde güç kablosu ve MacBook'un bağlantı noktaları mıknatısla birbirine tutunuyor, böylece bilgisayarın pilini daha önce hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde şarj edebilmeye olanak tanıyor. MagSafe güç adaptörü kabloda bir gerilim olduğunda güvenli bir şekilde bilgisayardan ayrılıyor. Böylece mesela birinin ayağı kabloya takıldığında bilgisayarın yere düşmesi de engellenmiş oluyor. Her MacBook aynı zamanda Apple’ın Ani Hareket Algılayıcı sistemine de sahip. Bu şekilde düşme durumlarında sabit diskteki bilgiler de korunmuş oluyor.

Her MacBook’da, Apple’ın ödüllü yeni nesil yazılım paketi iLife ’06 da yer alıyor. iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand ve iWeb gibi dijital yaşam tarzının tüm öğelerini kapsayan iLife ’06, yeni üyesi iWeb ile her tip kullanıcının çok kolay bir şekilde çeşit çeşit görsel öğeler içeren ve fotoğrafları, blogları, Podcast’leriyle birlikte kombine bir Web sitesi tasarlayabilmesine olanak sağlıyor. Bu Web sitelerini tek bir tıklama ile .Mac üzerinde yayınlamak mümkün. Tüm iLife ’06 uygulamaları, Intel tabanlı MacBook’lar için yeniden derlendiği için en yüksek performansla çalışmakta.

Her MacBook, dünyanın en gelişmiş işletim sistemi olan Mac OS X’in son sürümü olan 10.4.6 “Tiger” ile sunuluyor. Sistemle birlikte sunulan Safari, Mail, iCal, iChat AV, Front Row ve Photo Booth yazılımlarının tümü Intel işlemciler için yeniden derlendiği için yüksek performansla çalışıyor. Henüz derlenememiş yazılımlar içinse Mac OS X içinde yer alan Rosetta isimli dönüştürücü yazılım katmanı kullanılıyor. Böylece Mac OS X PowerPC için derlenmiş yazılımların tümü de, transparan bir şekilde bu katmandan geçerek sorunsuzca çalışabiliyor. Intel tabanlı Mac kullanıcıları şu anda hali hazırda 1700 Universal (hem Intel hem de PowerPC için derlenmiş) uygulamaya sahip ve liste her geçen gün büyüyor. Adobe, Quark ve IBM’in Lotus bölümü gibi isimlerin de aralarında bulunduğu pek çok yazılım firması, Mac OS X’in Intel tabanlı uygulamalarını desteklediklerini duyuruyorlar.

Okuyucu Yorumları