Apple çalışanları, şirketin ofise dönüş planından hiç de memnun gibi görünmüyor

Apple'a yeni bir ofise dönüş şikayeti geldi: Apple çalışanları, yazdıkları açık mektupla şirketin ofise dönüş politikasını eleştirdi...

Apple çalışanlarından "ofise dönüş itirazı"

iMore'un bildirdiğine göre, bir grup Apple çalışanı, şirketin yönetim ekibine evden yalnızca iki gün çalışmaya izin veren yeni politikasından şikayet eden bir açık mektup yazdı. Apple'ın politikayı uygulama nedeninin geçerli olmadığını ve politikanın savurgan olduğunu, esnek olmadığını ve "daha genç, daha beyaz, daha erkek egemen, daha nöro-normatif, daha engelsiz" bir işgücüne yol açacağını söylediler.

Mektupta, “Hibrit Çalışma Pilotu kararını, ‘yüz yüze iletişim kurma ihtiyacı’ ile esnek çalışmanın değerini birleştirmeyle ilgili olarak nitelendirdiniz” deniyor.

Rapor şöyle devam ediyor: “Fakat gerçekte esnek çalışmayı tanımıyor ve yalnızca korku tarafından yönlendiriliyor. İşin geleceği korkusu, işçi özerkliği korkusu, kontrolü kaybetme korkusu. Tüm müşterilerimize ürünlerimizin uzaktan çalışma için ne kadar harika olduğunu söylüyoruz, ancak biz kendimiz onları uzaktan çalışmak için kullanamıyoruz? Müşterilerimizin bunu ciddiye almalarını nasıl bekleyebiliriz? Eğer bunu deneyimleyemiyorsak, uzaktan çalışmanın hangi sorunlarının ürünlerimizde çözülmesi gerektiğini nasıl anlayabiliriz?"

Mart ayında Apple, kurumsal çalışanların ofise geri döneceğini ve 2 Mayıs'a kadar haftada en az iki gün ofiste olmaları gerektiğini duyurdu. 23 Mayıs'tan itibaren pazartesi, salı ve perşembe günleri zorunlu ofis günleri olan hibrit bir modele geçilecek. CEO Tim Cook, yüz yüze çalışma avantajlarını "yeri doldurulamaz" olarak nitelendirdi ve bir e-postada yönetici ekip, yüz yüze çalışma sırasında "meslektaşlarla karşılaşmanın getirdiği karşılaşma şanslarının" öneminden bahsetti.

Ancak mektup, bazı durumlarda yüz yüze işbirliğinin aylık olarak bile gerekli olmadığını söyleyerek bu argümanlara karşı çıkıyor. Ayrıca, Apple'ın sessiz ofis yapısının iş arkadaşlarıyla karşılaşmayı zorlaştırdığını ve Slack gibi uzaktan çalışma araçların işbirliği için daha iyi olduğunu söyleyerek "karşılaşma şansları" ifadesine itiraz etti. Ayrıca, Apple'ın açık plan ofislerinin "yaratıcılık ve... derin düşünce için gerekli olan konsantrasyonu" sınırlandırdığı da belirtildi.

Günlük işe gidip gelmenin "hem zihinsel hem de fiziksel kaynakların yanı sıra büyük bir zaman kaybı" olduğu da mektupta belirtiliyor. Mektup şu sözlerle sona eriyor: "Kısacası, kimin en uygun olacağına değil, kimin Apple için çalışabileceğine karar vermek ayrıcalıklara yol açacaktır."