Apple’dan “iMac G5” devrimi...

Apple, kasanın monitörle birleştirildiği dünyanın ilk taşınabilir masaüstü bilgisayarı “iMac G5”i üretti. Sadece 5 cm kalınlığı ile tüm zamanların en ince bilgisayarı olan G5 işlemcili yeni iMac, geleceğin teknolojisini şimdi Türk kullanıcılarının masaüstüne taşıyor.

Apple’dan “iMac G5” devrimi...

17” ve 20” ebatlarında iki farklı model olarak piyasaya sunulan Apple ailesinin yeni üyesi iMac G5, 1.6 GHz ve 1.8GHz 64-bit Power PC G5 işlemci seçeneklerine sahip. Yeni iMac G5’in tasarımını farklı kılan en önemli özelliği alüminyum bir ayak üzerinde yükselen ekranın içine, işlemciden güç kaynağına, güçlü bir bilgisayarın bütün parçalarının yerleştirilmesi. Ayağa bağlı olan ekranın yukarı ve aşağı doğru hareket etmesi kullanıcının istediği açıdan çalışmasına olanak sağlıyor.

iMac G5, standart bir masaüstü bilgisayarından daha fazlasını içine dahice yerleştirilen 64-bit işlemcinin büyük gücüyle gerçekleştiriyor.

Apple’ın Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi Bilkom tarafından bu ay içinde piyasaya sunulan iMac G5’in, 17” 1.6 GHz işlemcili modeli 1.449 Euro; 17” 1.8 GHz işlemcili modeli 1.699 Euro; 20”, 1.8 GHz işlemcili modeli ise 2.149 Euro fiyat etiketi taşımakta.

Ekranın içinde ne var?

iPod tasarımcılarının yarattığı iMac G5, neredeyse taşınabilir bir masaüstü bilgisayar olarak tanımlanıyor. iMac G5, tasarım harikası sıfatını “bilgisayar nereye gitti?” sorusunun cevabından alıyor. Bilgisayarın farklı parçaları farklı kasalarda değil, sadece 5 cm kalınlığındaki ekranın içinde yer alıyor. Bütün parçaların monitörün içine yerleştirildiği dahiyane teknolojisiyle tüm kabloların ortadan kalktığı bilgisayarda, fare ve klavye dışındaki tüm parçalar monitörün içinde bulunuyor.

Apple’ın opsiyonel kablosuz ağ kartı Airport Extreme iMac G5’e yerleştirildiğinde herhangi bir işletim sistemi üzerinde çalışan diğer bilgisayarlara kablosuz olarak bağlanabilmek mümkün hale geliyor. USB ve FireWire 400 kapılarına sahip iMac G5, iPod, dijital kayıt cihazları ve harici sabit sürücüler gibi cihazlara zahmetsizce bağlanabiliyor. Yeni iMac, çok sessiz ve hızlı çalışan üç fanı, monitörün altından aldığı havayı direk olarak işlemcinin üzerine üfleyerek, işlemcinin ısınmasını önlüyor.

Müzik ve filme ilgisi olanlara gün doğdu!

Apple’ın iLife paketinde yer alan; iMovie, iTunes, iPhoto, GarageBand ve iDVD programlarının standart olarak yer aldığı iMac G5 ile kullanıcılar bilgisayarlarında kendi filmlerini yaratabildikleri gibi, fotoğraflarını DVD’ye kaydederek bilgisayar ekranından izleyebiliyor, müziklerini CD’ye yazabiliyor ya da iTunes müzik koleksiyonunu zenginleştirebiliyorlar. Ayrıca monitörün alt kısmına yerleştirilen hoparlörler sayesinde harici hoparlörlere gerek kalmıyor. Ayrıca, entegre mikrofonu ile ses kaydı ve Internet üzerinden sesli chat yapmanıza olanak sağlıyor.

64-bit Mac OS X Panther işletim sistemi yüklü gelen iMac’ler kullanıcısına virüssüz bir ortam sağlarken 32-bit programları da sorunsuz çalıştırabiliyor. Tüm Apple bilgisayarlarla birlikte gelen Mac OS X Panther, tüm dosyaları şifreleyerek kaydeden FileVault özelliği dahil 150'den fazla yeni özellik sunuyor.

Tüm bunların dışında iMac G5’te, MS Word uyumlu yazı, hesap tablosu yazılımları, veri tabanı, çizim ve boyama yazılımlarından oluşan AppleWorks ile internet yazılımları Safari, Mail, Internet Explorer yer alıyor. Bilgisayarda bulunan Nanosaur 2, Marble Blast Gold oyunları ise iMac kullanıcılarının keyifli saatler geçirmesini sağlıyor.

Yeni model iMac’e neler eklendi?

Eski iMaclerde kullanılan 32-bit Power PC G4 işlemci iMac G5’lerde 64-bit Power PC G5 işlemcilere yükseldi. iMac G4’lerde yer alan Ultra ATA/100 sabit diskler yerini Serial ATA sabit disklere bıraktı. iMac G4’lerdeki NVIDIA GeForce4 MX 32MB DDR SDRAM’li ekran kartları ise iMac G5’lerde, AGP 8X destekli NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra 64MB DDR SDRAM’ler ile değiştirildi.

Okuyucu Yorumları