Apple'dan iPhone XR Fiyatlarına Müdahale Geldi

Apple, Uzakdoğu pazarında kötü seyreden satışlarını değiştirmek için düğmeye bastı

Apple'dan fiyat müdahalesi geldi!

Apple, Uzakdoğu pazarındaki düşüşünü hafifletmek için Japonya'daki operatörler ile anlaşmada bulunmaya hazırlanıyor. The Wall Street Journal'ın raporlarına göre Apple, "ucuz" iPhone modeli için Japon operatörlerle masaya oturarak yeni bir tarife belirlemeyi planlıyor.

Apple'ın yeni iPhone serisi bugünlerde kötü satış rakamları ile anılıyor. Uzakdoğu pazarında da kayıp veren teknoloji devi, yaptığı indirimle Japonya'daki satış rakamlarını arttırmaya çalışacak.

Apple'ın iPhone modellerini bazı pazarlarda diğer pazarlara kıyasla daha ucuz fiyat aralığında tuttuğu bilinen bir gerçek fakat şirketin belli bir pazar için bir iPhone serisinin fiyatlandırmasında indirime gitmesi oldukça nadir gerçekleşen bir hamle. Ancak Apple'ın bir pazarda yaptığı indirimi diğer pazarlardaki indirimlerin habercisi olarak görmek, yanlış bir beklenti olabilir.

Apple'ın iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR ürünlerinin üretimini yavaşlatmış olması, firma için tehlike çanlarının çalmakta olduğunun bir göstergesi olarak görülüyor. Üstelik Apple'ın satış rakamlarını açıklamayacağı kararını açıklaması da yatırımcıları etkileyen bir başka neden. Ancak bu gelişme sadece Apple genelinde değil, tüm akıllı telefonlar genelinde teknoloji firmalarını yakından ilgilendiren bir gelişmenin sonucu: Dünya genelinde akıllı telefon satışları, yıllar boyu süren artışın sonrasında art arda iki sene boyunca azalma trendini sürdürüyor. Bunun ana sebebi, Apple ve birçok rakibinin fiyatlarını arttırdığı cihazları alan kullanıcıların pahalı cihazlarını daha üzün süre kullanma eğiliminde yatıyor.

WSJ'ye ait raporda Apple bununla da kalmayarak bazı pazarlar için iPhone X üretimini tekrardan başlatacak. Bu gelişmenin esas sebebinin, Apple'ın Samsung Display ile olan OLED ekran anlaşması olduğu söyleniyor. iPhone X fiyatlarının bu gelişmeden etkilenip etkilenmeyeceği ise açık değil.

Tüm bu olumsuz tablonun yanında hatırlamak gerekiyor ki geçtiğimiz yıl iPhone X'un da Apple için büyük bir başarısızlık olduğu söylentileri vardı. Bu söylentilere karşın Apple ise rekor satış rakamları ve kâr açıklayarak 1.000 dolarlık akıllı telefonun bir başarısızlık olmadığını teknoloji dünyasına göstermişti.

Okuyucu Yorumları