Apple’ın “Tiger” fırtınası başladı

Yenilikçi ve yaratıcı ürünleri ile dünyanın bilgisayar devi olan Apple’ın, sabırsızlıkla beklenen Mac OSX işletim sisteminin “Tiger” kod adlı 10.4 sürümü, 29 Nisan Cuma günü saat 18:00’den itibaren tüm dünyada satışa sunuldu.

Apple’ın “Tiger” fırtınası başladı

Sabit diskte kayıtlı dosya ve bilgilerin yönetilmesinde devrimsel özellikler taşıyan Tiger ile Apple, bu kez işletim sisteminde 200’den fazla yeni özellik ve buluşu bir araya getiriyor.

Tüm zamanların “en yaratıcı ve güvenli” işletim sistemi olarak nitelendirilen Mac OS X Tiger, Spotlight ve Dashboard gibi yeni uygulamalarıyla insanların bilgisayarları kullanış biçimini değiştirecek. Türkiye’de kutu olarak satışa çıkan Tiger, 119 Euro satış fiyatı ile de çok cazip. Bununla beraber Apple’ın 1 Mayıs tarihi ile başlayacak “Değiştirme Kampanyası” dahilinde eski bilgisayarlarını geri verip, yeni Apple alan kullanıcılara Mac OS X Tiger güncellemesi ücretsiz olarak hediye edilecek. (http://www.apple.com.tr/tur/apple/promos)

Apple’dan yeni arama motoru : Spotlight

Tiger, kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyalarına, resim, e-posta, adres defteri ve her türlü doküman ve bilgilerin tek noktadan ve anında erişimini sağlayan Spotlight isimli yeni bir arama motoru teknolojisi sunuyor. Mac’teki bütün bilgi kaynaklarını tarayıp düzenledikten sonra, aranan bilgiye anında ulaşma imkanı veren Spotlight uygulaması, herhangi bir dosyada değişiklik olması durumunda veya yeni bir dosya kaydedildiğinde erişim bilgilerini anında güncelleyebiliyor.

Gerçek Masaüstü : Dashboard

Tiger, işletim sisteminde yer alan Dashboard adlı uygulama ile çeşitli dillerde çeviri yapabildiğiniz gibi ölçü ya da para birimleri arasında da çeviri yapabiliyorsunuz. Hesap makinesi, saat, takvim, hava durumu, borsa, havayolu ve telefon defteri bilgilerine tek tıklama ile ulaşabilmenizi sağlayan Dashboard, bütün bu bilgileri bilgisayar ekranına, anında güncelleyerek taşıyor. Dashboard, gerçek bir masaüstünde olduğu gibi notlarınızı, takvim ve ajandanızı yönetebilmenize imkan tanıyor.

Yeni asistanınız: Automator

Tiger’ın yeni Automator ise kullanıcıların sürekli tekrarlayan işlerin otomatikleştirilmesinde eşsiz bir iş akışı uygulaması. Bir asistan görevi üstlenen Automator ile arkadaşlarınızın doğum günü kutlamalarını otomatik olarak gerçekleştirmek veya seçtiğiniz dosyaların otomatik olarak ismini değiştirmek gibi benzer bir dizi uygulama ile zaman kazanarak, hayatınızı kolaylaştırabiliyorsunuz.

Yuvarlak masa konferansı : iChat

Tiger’daki bir diğer yenilikçi özellik ise aynı internet bağlantısı üzerinden çok daha çarpıcı kalitede görüntü aktarabilen iChat uygulaması. Bu uygulama üç boyutlu bir konferans odasında 4 katılımcıya kadar, sesli ve görüntülü yuvarlak masa konferansı yapabilme olanağı sağlıyor.

Tiger işletim sistemindeki diğer bazı yenilikler ise şöyle:

- H.264 desteği, ayar gerektirmeyen video streaming ve kapsamlı surround ses desteği özellikleri ile Apple’ın standartları belirleyen medya oynatıcısının son sürümü QuickTime 7,
- Yeni kullanıcı ara yüzü, Spotlight arama teknolojisi, .Mac eş zamanlaması ve tam ekran slayt gösterisi özellikleri ile çarpıcı bir evrim geçiren Mail 2 e-posta uygulaması,
- Doğum günleri için özel takvim, ortak takvim, iyileştirilmiş baskı özellikleri ile Spotlight ve Automator fonksiyonlarını içeren iCal 2 kişisel takvim uygulaması,
- Fontları veya font kütüphanelerini sistemde ya da ağda herhangi bir yere yerleştirmeye izin veren, güncellenmiş FontBook 2 font yönetim uygulaması,
- .Mac üyelerinin Safari yer imlerini, iCal randevularını, adres defteri iletişim bilgilerini, KeyChain şifrelerini ve mail ayarlarını birden çok bilgisayarda eş zamanlayabilmesini sağlayan tümüyle yenilenmiş .Mac eş zamanlama motoru Xsync.
- Safari RSS sayesinde belli başlı haber kaynaklarından, en son haberlere, web sitelerindeki en son gelişmelere, hatta kişisel web sayfalarındaki (blog) eklemelere doğrudan erişebiliyorsunuz.

Okuyucu Yorumları