Araç çubuğu krizinde Mozilla ne yapacak?

Google'ın Firefox'a attığı kazık, Mozilla'nın iki ayağını bir papuca soktu! İşte yaşananlar...

Firefox'ta büyük panik!

Google'ın Firefox için sunduğu Google Araç Çubuğu için artık destek vermeyeceğini bu haberimizde sizlerle paylaşmıştık. Bunun sonucu olarak ise araç çubuğu bir ay önce yayınlanan Firefox 5 ve yayınlanacak sonraki sürümlerde kullanılmaz hale geliyordu. Bir Google yetkilisi, bu konuyu bir süredir Mozilla ile konuştuklarını söylese de karar, Mozilla tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Mozilla'nın Google araç çubuğu desteğinin kalkmasıyla ilgili en önemli endişesi, araç çubuğunu kullanmak isteyen Firefox 3.6 kullanıcılarının Firefox 5.0'dan vazgeçmek zorunda kalacak olması. Mozilla, araç çubuğunun yeni sürümlerle uyumsuzluğunu "üst seviye destek meselesi" olarak adlandırıyor.

Firefox 3.6 halen moda...

Firefox 3.6 halen moda...

Web istatistikleri şirketi StatCounter'a göre Firefox kullanıcılarının üçte biri hala Firefox 3.6 kullanıyor ve Firefox 3.6'nın kullanım oranı, Firefox 4'ün iki katından fazla. Mozilla, Firerox 3.6 kullanıcılarına araç çubuğundaki verileri almanın ve araç çubuğunun artık devre dışı kalacağını bildirmenin yollarını arıyor. Ancak Firefox 3.6.20'nin kodunun 1 Ağustos'ta "dondurulacak" olması, Mozilla takımının son derece acele etmesi gerektiğini gösteriyor: "Bir şey yapacaksak 3.6.20 kodu çok yakın zamanda dondurulacak olduğundan çok az zamanımız var."

Firefox kullanıcıları ise araç çubuğuna olan desteğin kalkmasından genel olarak rahatsızlık duyuyorlar. Bir Mozilla yetkilisi ise, bu durumun Google ile olan arama ortaklığını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları