Aradan 5 yıl geçti; Gmail neden hala beta?

Google'ın e-posta hizmeti Gmail beş yaşına bastı ama hala beta. İnternet devi neyi bekliyor?

Gmail neden hala beta?

2004 yılında Nisan başında sadece davetiye ile yeni kullanıcı kabul eden bir e-posta hizmeti olarak hayatına başlayan Gmail artık beş yaşında. Fakat aradan geçen bu kadar zaman boyunca Gmail beta sıfatından bir türlü kurtulamadı.

Normal şartlarda beta süreci, kapalı test aşaması olan alpha süreci ile ürünün piyasaya çıkması arasındaki geçiş dönemidir. Son haline göre bazı hatalar olmasının normal karşılandığı ve amacın bu gözden kaçmış olabilecek hataları geniş bir test ekibiyle araştırmak olan beta süreci, mümkün olduğu kadar kısa tutulur. Fakat Gmail'de bu durum bu şekilde yürümedi. Google arama motoru bile 1997 yılında piyasaya çıktıktan sonra, iki yıldan kısa bir süre içerisinde beta aşamasını terk etmişti.

Gmail'in hala beta olmasının iki sebebi var. Birincisi Gmail ekibi ellerinde tamamlanması gereken özelliklere ait bir liste olduğunu ve ancak bu liste tamamlandıktan sonra beta aşamasının sona ereceğini söylüyor. İkincisi ise Google'ın pek çok firmadan farklı bir zihniyete sahip olması. Diğer firmalar ürünleri 1.0, 2.3 gibi sürüm numaraları verirken, Google bunu ürünün beta olup olmaması şeklinde ayırt ediyor. Google'ın patronlarından Larry Page bunun bir markalaştırma stratejisi oluğunu ifade ediyor.

Okuyucu Yorumları