Araştırmacılar yaşayan bir spor kumaş üretti...

Araştırmacılar, sporculara yardımcı olan bir "yaşayan kumaş" ürettiler!

Bu kumaş "yaşıyor"

Moda ve teknoloji dünyaları bir kez daha bir araya geliyor. MIT mühendislerinin tasarladığı bir çalışma giysisi, geçtiğimiz hafta Science Advances içerisinde yayımlanan bir yazıya göre vücut sıcaklığına tepki veriyor. Lateksten yapılmış olan kumaş tırnak boyutundan parmak boyutuna kadar havalandırma kanatlarına sahip ve bu kanatlar, vücudunuzun ürettiği sıcaklık miktarına göre açılıp kapanıyor. Ancak bu açıklıkları kontrol eden şey, normal egzersiz giysilerinize işlenmiş olarak karşılaşmadığınız bir varlık: Bakteriler.

Bakteri ve diğer biyolojik hücreler ortamdaki nem miktarına tepki vermekteler ve nem fazlayken şişerken, hava kurudukça küçülmekteler. Araştırmacılar, mikropların nem değişimine tepkilerinin, bir koşu giysisinde delikler açmaya yetecek kadar güçlü olduğunu buldular ve bu da kendilerini sporcuların terlemeye başladıkları zamanlar için mükemmel hale getiriyor.

Denemeler sırasında bu havalandırma kanatları genellikle çalışma seansının başlamasından beş dakika kadar sonra açılmaya başlıyorlardı ve tam kullanıcılarının sıcak olmaya başladığını söyledikleri sırada teri vücuttan ayırıyor ve vücut sıcaklığını düşürmeye başlıyorlardı. Bu havalandırma noktaları, vücudun sıcaklık ve ter haritalamaları kullanılarak yerleştirilmiş durumdalar ve daha büyük olan kanatlar vücudun daha fazla sıcaklık yaydığı noktalarda yer almaktalar.

Ayrıca, canlı bir kumaş giymek sizin için rahatsız edici bir düşünce olabilse de, bu bakteriler için endişe etmeye gerek yok çünkü kullanılan bakteriler, vücudun içinde veya dışında insana zararlı değiller.

New Balance'ın da yardımı ile yapılan proje, aynı zamanda benzer bir şekilde çalışan bir ayakkabıya da sahip. Bu malzemenin kullanımı için diğer fikirlerin arasında ise karanlıkta egzersiz yaptığınızda aydınlanmanızı sağlayacak ışıklı bir bakteri ve çalışma sonrası daha iyi kokmanıza yardımcı olmak için koku üreten bir bakteri bulunuyor. Araştırmacılar şu anda spor giysi firmaları ile üretim için görüşmekteler ancak bu ürünlerin satın alınabilir olup olmayacakları henüz belli değil.

Okuyucu Yorumları