Araştırmalara göre Mars'ta su var!

Uzunu zamandır üzerinde araştırma yapılan Mars yüzeyinde bir göle ait önemli bulgular elde edildi.

Mars üzerinde göl !

Colorado Üniversitesindeki bir araştırma takımı Mars yüzeyinde yaklaşık 207 km2 yüzeye sahip, 457 m derinliğindeki bir göle ait kalıntılar buldu. Kıyı sahilinde yüksek tepeleri bulunan gölün kenarında sahil oluşumu bile mevcut.

Araştırma takımı üyesi Gaetano Di Achille "Bugüne kadar Mars yüzeyinde bulunan en belirgin kıyı şeridi bulguları bunlardır." açıklamasını yaptı. "Kıyı şeridinin tanımlanması ve jeolojik kanıtların yardımıyla, tahminen bundan 3.4 milyar yıl önce oluşmuş gölün büyüklüğünü ölçebiliyoruz." dedi.

HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) sayesinde elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntülerden anlaşılacağı gibi bir vadi arasında bulunan göl yaklaşık 48 km uzunluğundaki kanyonu kapatıyor. Göl yatağı Shalbatana Vadisinde bulunuyor.

Kanıtlar gölün, Mars'ın soğuk zamanlarında var olduğunu gösteriyor. Araştırma takımından Profesör Brian Hynek "Mars yüzeyindeki bu göl gezegenin ısınması ile yok olmuş." açıklamasında bulundu.

Kalıntılar eşliğinde bu bölgede yapılacak araştırmalar ile dünya dışındaki yaşam formları üzerindeki araştırmalar geliştirebilir.

Okuyucu Yorumları