NASA, Artemis I ile görevi ile Ay'a taşıyacağı birbirinden garip cisimlerin listesini yayınladı

NASA, Artemis I görevinin başlangıcında uydumuz Ay'a taşıyacağı nesnelerin listesini yayınladı. Listede, akılınıza hiç gelmeyecek şeyler var...

NASA'nın Artemis I ile Ay'a taşıyacağı birbirinden garip cisimlerin listesi yayınlandı

NASA'nın Ay çevresindeki tarihi görevi Artemis I 29 Ağustos'ta başlayabilir. Gemide hiç insan olmayacak, ancak mankenler ve stop-motion TV animasyonu karakteri Koyun Shaun dahil birçok nesne olacak. Geçtiğimiz günlerde NASA, Orion uzay aracı Ay’a ulaşırken içinde bulunacak kültürel ve eğitici bir "zaman kapsülü" olan Resmi Uçuş Kitinin içeriğini açıkladı.

NASA yaptığı açıklamada, "Uçuş setinde bulunan öğelerin çoğu, kültürel öneme sahip semboller veya NASA'nın STEM odaklı kuruluşlarla ortak çabalarını temsil ediyor" dedi.

Toplam 54 kilogram ağırlığındaki bu cisimler arasında dikkat çekici bazı öğeler var. Apollo 11 görevinden küçük bir Ay taşı parçası da grup içerisinde yer alıyor. Aynı taş son uzay mekiği uçuşunda da bulunduğundan dolayı, yolculuğa diğer pek çok kişi ve cisimden daha aşina olduğunu söyleyebiliriz.

Apollo 11'den bir yama ve bir cıvata da Apollo mirasının Artemis programı ile bağlantısını göstermeye yardımcı olacak.

Resmi Uçuş Kiti listesinin tamamına bu PDF bağlantısı aracılığıyla göz atabilirsiniz. 245 gümüş Snoopy iğnesi de dahil olmak üzere birçok yama, bayrak ve iğne listede bulunuyor. NASA, Charles Schulz tarafından hayata geçirilen Peanuts çizgi romanlarıyla ve özellikle köpek karakteri Snoopy ile uzun bir ilişkiye sahip. Bu gümüş iğneler, NASA astronotları tarafından "olağanüstü performans, uçuş güvenliğine ve görev başarısına katkıda bulunma" için hak eden havacılık çalışanlarına verilen bir prestij işareti olarak kullanılıyor.

Peanuts temasına uygun olarak Artemis I, Schulz tarafından kullanılan bir kalem ucunu da Ay'a taşıyor. Kitteki diğer eğlenceli öğelerin arasında dört Lego mini figürü, Yunan tanrıçası Artemis'in 3D baskılı bir heykeli, çeşitli ağaç ve bitki tohumları ve Ölü Deniz'den çıkarılan bir çakıl taşı bulunuyor.

Artemis I, NASA'nın insanlığı Ay’ın yüzeyine geri taşıma ve sonunda uydu komşumuzda daha uzun vadeli bir varlık oluşturma çabalarındaki ilk büyük adım olarak görülüyor.