Artık son damla bile şişede kalmayacak!

Yeni bir plastik teknolojisi, şampuan ve benzeri sıvıların son damlasını bile şişede bırakmıyor!

Son damla bile şişede kalmayacak!

Plastik bir şişenin içinde artık iyice azalan şampuanın son damlalarından bile yararlanmak için şişeye su doldurmak elbette işlevsel bir çözüm. Ama bu da ortaya çıkan tuhaf görüntüyü bir kenara bırakırsak elbette şampuanın yoğunluğunu da azaltan bir şey. İşte bu yöntemi artık ilkel bir hale getirip uygulanmasına gerek bırakmayacak bir teknoloji geliştirildi.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Bharat Bhushan ve Philip S. Brown adlı iki araştırmacı yeni yayınladıkları bir makalede, şampuan ve yağ gibi yapışkan sıvıların şişeden tamamen rahatlıkla çıkabilmelerini sağlayan yeni bir plastik yüzey icat ettiklerini duyurdular. Süper iticilik özelliğine sahip olduğu belirtilen bu yüzey yiyecek ambalajları ve diğer tüketici ürünlerinde kullanılan bilindik bir plastik polipropilenden elde ediliyor.

Sabunlu bileşenlerin yüzey gerginliğine yani birbirlerine yapışan molekül eğilimlerine bağlı olarak plastik şişelerin içindeki yüzeye yapışıp kalmasıyla ilgili olan bu durum, araştırmacıları; doğru bir formülü bulana kadar epey bir zorlamış. Buldukları çözümün çevre dostu ve düşük maliyetli olmasına da dikkat eden araştırmacılar nihayet gerekli pürüzlülük düzeyine sahip bir yüzeyin formülünü elde etmeyi başardıklarını açıkladılar.

Araştırmacılar, elde ettikleri bu yeni plastik yüzeyde bazı son düzeltme ve geliştirmeleri gerçekleştirdikten sonra yakın bir gelecekte bu teknolojinin raflardaki plastik şişelerde kullanılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları