Asıl eğlence internette!

İnternet ilk yaygınlaşmaya başladığı zaman hayatımıza bu kadar gireceğini rahatlıkla görebilmiştik. Tıpkı her şey gibi eğlencenin de paylaşıldığı sanal dünya artık günlük hayatımızın tartışılmaz bir parçası.

Asıl eğlence internette!

Ultima Online: Devasa online oyunlar arasında hala en eski sistemle çalışan ve hızla kan kaybetmesine rağmen ayakta durabilen tek oyun olan Ultima Online 2B grafiklere sahip ve bu yüzden çok eski donanıma sahip olan sistemlerde bile rahatlıkla çalışıyor. Eski bir sisteme sahip olmasına karşın oldukça oturmuş bir işleyişi var ve tüm dünyada tanınıyor. Diğer oyunlardan farklı olarak, para kazanılmaması şartıyla, bedava olarak sunucu açılmasına izin veriliyor. Bu yüzden ülkemizde de oldukça popüler. Birçok devasa online oyuncusunun bu türle ilk tanıştığı oyun olan Ultima Online, sağladığı olanaklarla diğer oyunlardan daha önde. Fakat bu eski sistemle daha fazla rekabet edemeyeceğinin farkında olan Origin, oyunun yeni sürümünü hazırlamakta. Bu oyun tamamen 3B grafiklerle ve farklı bir sistemle yapılıyor.

Asheron’s Call 2: Asheron’s Call 2, Microsoft firmasının bir oyunu. Oyun gene bir RPG ve diğer oyunlardan içeriği, ırklar, oynanış ve diğer özellikleri ile rakiplerinden ayrılıyor. Oyunun birinci sürümü olan Asheron’s Call ikincisine göre daha çok rağbet görmekte. Fantezi dünyasında geçen AC2 aksiyona diğer RPGlerden daha yakın, bu yüzden sistemi daha sade ve anlaşılabilir.Oyuna giren yeni kullanıcılar çok kısa sürede oyunu öğrenip alışabilir.

Dark Age of Camelot: Dark Age of Camelot yeni çıkan RPG’ler arasında en çabuk tutulanı. Rakiplerine göre oldukça kısa sürede yükselen oyun, Kral Arthur’un ölümünden sonra parçalanan Britanya’yı konu alıyor. Oyuna girerken birbiriyle savaşta olan üç taraftan birini seçiyorsunuz ve öteki tarafta başka bir karakter yaratmanız mümkün olmuyor. Karakterinizi iyice geliştirdikten sonra krallıklar arası savaşa girebilirsiniz. Böylelikle oyunun asıl keyişi tarafı olan oyuncular arası büyük çaplı savaşları yaşayabilirsiniz. Oyun grafikleri ve ses efektleri ile de oldukça etkileyici. Son eklenti ile oyunda ev sahibi olmanız da mümkün oldu. Eğer devasa online oyunlara başlamayı planlıyorsanız Dark Age of Camelot tam size göre.

Shadowbane: Özellikle PvP (Player versus player) yani oyuncular arası savaşları sevenlerin tek buluşma noktası bu oyun. Çünkü oyun daha karakterinizin birinci seviyesinden itibaren oyuncular arası savaşa açık! Hatta oyunun tüm temeli oyuncular tarafından kurulan şehirlere ve bu şehirlerin istila edilmesine dayanıyor. Bu yüzden politika oldukça önemli. Oyunda büyük kale kuşatmaları yaşanıyor. Bu kuşatmalarda kullanılan mancınıkları bile görmeniz mümkün. Hatta sık sık büyük meydan savaşları yaşamanız oldukça doğal. Önce savaşıp karşınızdaki orduyu ezdikten sonra, düşmanı çıktığı kale önünde defalarca hırpalayabilirsiniz. Shadowbane grafik bakımından çok parlak değil. Bu yüzden diğer oyunların yanında biraz sönük kalıyor fakat oyunda aksiyon oldukça fazla.

Planetside: Ülkemizde hemen hemen hiç oynanmayan bu oyun devasa bir FPS ve türünün tek örneği durumunda. Bilimkurgu temasına dayanan oyunda, tıpkı Dark Age of Camelot’ta olduğu gibi önce kendinize bir taraf seçiyorsunuz, ardından da doğrudan savaşa dalıyorsunuz. Oyun üç farklı tarafın bir gezegen üzerinde belli alanları kontrol etmesine dayanıyor. Bir FPS olduğu için oyun elbette güçlü bir internet bağlantısı gerektiriyor. Rakiplerinizi yok ettikçe puan kazanıyor ve bu puanlarla karakterinize farklı özellikler alarak istediğiniz şekilde geliştiriyorsunuz.

KATILMAK İSTERSENİZ

Nerede oynanır, nasıl bilgi alınır?

Yurt dışında Battlenet ve Gamespy gibi büyük oyun sunucularından oluşan sistemler mevcut. Bu sistemler oyuncuya hem online olarak oyun oynama imkanı sunuyor, hem de oyuncuları kendi aralarında rekabet edecekleri bir sistemin içine sokarak devamlı oynamalarını sağlıyor. Tabii ki bu sistemler aksiyon ağırlıklı oyunlar için işlemekte.

Ülkemizde ise Avaturk.com bu hizmeti oldukça kaliteli ve geniş içerikli olarak sunmakta. Devasa Online oyunlar için ise maalesef ülkemizde henüz resmi bir sunucu bulunmuyor. Fakat www.avaturk.com adresi üzerinden ulaşabileceğiniz, resmi olmayan Ultima Online sunucuları, Avalon ve Paticik ülkemizde bu oyunları tecrübe edebileceğiniz başlıca toplanma merkezleri. Özellikle Devasa Online Oyunlar hakkında bilgi alabileceğiniz sitelerden başlıcalarını saymamız gerekirse:

www.stratics.com: Bu adreste Devasa Online Oyunların her biri için hazırlanmı ş oldukça geniş içerikli sitelere tek tek ulaşmanız mümkün. Online oyuncuların buluşma noktası olan sitede oyunlarla ilgili son haberleri bulmanı z mümkün. Eğer bu tip oyunlara baş- lamayı planlıyorsanız site sizin için büyük bir rehber olacak.

www.warcry.com: Warcry sitesi Stratics’e göre oyunların meraklıları tarafı ndan daha çok içerikle beslenen bir siteler ağı. Bu yüzden genel bilgi yerine oyunlarla ilgili ayrıntılı bilgileri buradan edinmeniz çok daha kolay. Warcry, özellikle oyunu oynamaya başlamış olan oyuncuların bilgi almak için sık sık başvurdukları bir kaynak.

www.paticik.com: Ülkemizde online oyunlar üzerine Türkçe kaynak bulmak oldukça zor. Bu boşluğu dolduran tek site ise paticik. Site yayınına uzun zaman ara verdikten sonra tekrar hayata döndü. Tüm kitle burada ve özellikle forumlarda oldukça fazla bilgi bulabilirsiniz. Eğer herhangi bir oyunun bir yerinde problem yaşıyorsanız çözümünü burada bulabilirsiniz.

Burak Akmenek
[email protected]

Return To Castle Wolfenstein - Enemy Territory: İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan başka bir oyun olan Return To Castle Wolfenstein: Enemy Territory, Call of Duty’e göre biraz daha fantastik bir konuya sahip. Aynı zamanda oynanışı ile oyuncuları takımlaşmaya zorlayan Castle Wolfenstein silah çeşitleri bakımından da farklı. Oynanış bakımından da oyunculara çok daha farklı olanaklar sağlıyor. Oyun Call of Duty’e göre daha az popüler; fakat bu daha kötü bir oyun olduğu manasına gelmiyor. Çok kişilik modu dışında tek başınıza oynarken de oldukça eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Battlefield Serisi: Artık Battlefield serisi diyoruz, çünkü Battlefield 1942 oyunundan sonra geçen günlerde Battlefield Vietnam da piyasaya çıktı. Battlefield serisi, konu aldığı dönemin hemen hemen tüm silahlarını, büyük bir savaş alanında, oyuncuların kullanımına açan bir oyun. Tank, top, avcı ve bombardıman uçakları, cip, helikopter, zırhlı taşıyıcı gibi çok sayıda aracın yanında, piyadelerin kullandığı tanksavar, mayın, bubi tuzağı birçok silahı oyuncuların kullanımına sunuyor. Tabii ki oyuncu sayısı bakımından diğer FPS’lere gore daha çok oyuncunun bir araya gelmesine olanak sağlayan Battlefield, rakibin üslerini ele geçirmeye ve böylece takımların skor yapmasına dayanan bir oyun. Oyunda kesinlikle takım oyunu oynayan taraf galibiyeti elde ediyor. Bu da iyi bir iletişim ile mümkün.

Jedi Knight - Jedi Academy: İşte diğerlerinden çok daha farklı bir oyun. Jedi Academy, Star Wars evreninde geçiyor ve tamamen Jedi’lar arası ışın kılıcı düellolarını konu alıyor.Oyunda kullanabileceğiniz birçok kombinasyon var ve büyük arenalarda rakiplerinizle büyük düellolara girebiliyorsunuz. Oyun bu FPS bolluğunda farklı tatlar arayanlara ve özellikle Star Wars meraklılarına bir ilaç gibi geldi. Şu anda ülkemizde de oldukça popüler olan oyunu kesinlikle tecrübe etmenizi tavsiye ederiz.

DEVASA OYUNLAR

Devasa Online oyunlar tamamen İnternetten oynanabilen, kendine has birçok özellikleri olan oyunlardır. Bu oyunlar herkese açık olduğu için dünyanın herhangi bir noktasından internete çıkışı olan herhangi biri oyunu oynayabilir. Oyunların çoğu bir CD ile satılır ve güncellemeler ile oyun içerisinde değişikliklere gidilerek oyun hep güncel tutulur. Bu güncellemeler internetten indirilebileceği gibi para ile de satılıyor olabilir. Bu tip oyunları oynamak için aylık 9.95 $ ile 14.95$ arası bir ücret ödemeniz gerekir. Oyundaki karakteriniz her zaman oyun sunucusunda saklı tutulur. Genelde Rol Yapma Oyunu (RPG - RoleplayingGame) şeklinde olan bu oyunların kendine has bir jargonu var.

Everquest: Everquest şu anda dünyada en kalabalık (700.000 kişi) kullanıcı kitlesi tarafından oynanan oyun. Ortaçağ benzeri bir fantezi dünyasından geçen oyunda, tüm Devasa Online RPG’lerde olduğu gibi, önce yöneteceğiniz karakteri yaratmanız gerekli. Karakterinizin cinsiyetinden ne tip bir işle uğraşacağına kadar birçok özelliğini belirledikten sonra sanal dünyaya adım atmaya hazırsınız demektir. Everquest evreni, senelerdir oynanan bir oyun olmasından gelen tecrübe ile oldukça ayrıntılı ve müthiş genişlikte bir dünyaya sahip. Oyun için ona yakın genişleme paketi piyasaya sürüldü ve böylelikle oyunda dolaşabileceğiniz arazi genişliği milyon kilometrekarelere çıktı! Şu anda oyun içerisinde dönen ticaret hacmi bile gerçek dünyaya uyarlandığında Everquest dünyanın 77. ülkesi durumunda.Oyunun ikincisi ise çok daha geliştirilmiş bir motor ve yepyeni grafikler ile hazırlanmakta. Bittiğinde tüm dünyada çılgınlar gibi satacağına ve oynanacağına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

Star Wars Galaxies: Lucas Arts firması (adından da tahmin edeceğiniz üzere firma Geroge Lucas’a ait) Star Wars evreni için birkaç adet oyunu arka arkaya piyasaya sürdü ve tabii ki bu oyunlardan biri de Star Wars hayranlarının uzun zamandır beklediği Galaxies oldu. Oyunu, Everquest’in tecrübeli yapımcısı Sony Online Entertainment’a bırakan Lucas Arts şu anda tüm dünyada hızla yayılan bir Devasa Online oyunun sahibi. Oyunda Jedi olmanız bile mümkün! Diğer oyunlar gibi zamanla gelişecek olan SWG’de bir seneye yakın bir süre sonra devasa büyüklükte uzay gemileri, gezegenler arası yolculuk gibi birçok özellik de açılacak.Oyun ülkemizde de 1.000 kişilik bir oyuncu kitlesine sahip ve bu kitle gitgide büyüyor. Diğer oyunlar seviye atlayarak karakterinizi daha da güçlü bir hale getirmeye yönelirken Galaxies’de böyle bir anlayış yok. Oyunda her karakterin bir diğerine ihtiyacı var ve bu yüzden oyuncuların birbiriyle olan iletişimi daha fazla.

AKSİYON OYUNLARI

Ülkemizde ve dünyada birçok oyun oynanmakta. Fakat özellikle belli başlı oyunlar daha geniş kitleler tarafından saatlerce tüketilmekte. İşte bunlardan birkaçı:

Half Life - Counter Strike: Counter Strike ya da oyuncuların arasında söylendiği şekliye kısaca CS, şu anda internetten oynanan oyunlar arasında en sevileni ve bir bakıma en özeli. Oyun Half Life oyununu seven ve farklı bir biçimde oynanabileceğini düşünerek oyunun ana programının (oyun motoru) üzerinde çalışan başka bir oyun türü yaratan bir grup programcının ürünü. Bu tip oyunlara mod deniyor ve asıl oyun olmadan modları çalıştıramazsınız.

Bu mod bir FPS (first person shooter); yani ekranı adeta kendi gözünüzden gördüğünüz ve hareket edip rakiplerinizi elinizdeki silahla vurduğunuz bir oyun. Oyunun konusu ise teröristler ve polisler arasındaki çatışmalar. Oyunda bomba koyma, VIP koruma gibi, takımları farklı şekillerde karşıya getiren haritalar mevcut. Half Life için bu mod yapıldığında bu kadar tutacağını hiç kimse bilemezdi tabii ki. Fakat mod inanılmaz bir hızla yayıldı ve ilk yapıldığından bugüne kadar bir çok kez revize edildi. Half Life oyununu yapan Valve şirketi,modu yapan programcıları işe aldı. Şu anda ise Counter Strike: Condition Zero adı altında tek başına bir oyun olarak piyasaya çıkmış durumda. Senelerdir oynanan mod en çok online olarak oynanmakta. Hatta uluslararası oyun turnuvalarının tartışılmaz bir numaralı oyunu durumunda. Zaten oyunlarla biraz alakalı iseniz ve bu oyunu duymamışsanız bu dünyada yaşamıyorsunuz demektir.

Natural Selection: Half Life’ın başka bir modu olan Natural Selection oldukça kendine has bir içeriğe sahip. Mod, Yaratık (Alien) filmlerinden esinlenmiş. Oyunda gene iki takım var. Bir grup oyuncu farklı yaratıkları oynarken bir bölümü ise askerleri oynuyor. Askerlerde ise bir oyuncu komutan rolünü üstleniyor ve takımı yöneterek çeşitli makineleri kurmaları için arkadaşlarını yönlendiriyor. Bu, oyuna aynı zamanda bir strateji havası katıyor. Yaratıkları oynayan oyuncular da haritadaki stratejik noktalara kendi organik makinelerini kuruyorlar ve böylelikle daha güçlü yaratıklar haline gelebiliyorlar. Askerler ise daha güçlü silah ve zırhlara kavuşabiliyorlar. Tabii ki iki takım aynı zamanda çatışırken bir yandan da birbirinin makinelerini yok ederek öteki tarafa üstünlük sağlamaya çalışıyor. Oldukça dengeli oynanışıyla Natural Selection tüm dünyada tutunmuş durumda.

Quake serisi: Quake aslında Half Life’tan daha eski bir oyun. Bu oyun da gene bir FPS, fakat gelecekte geçiyor. Bu yüzden oyunda kullanılan silahlar ve haritalar bilimkurgu öğeleri içeriyor. Quake, Counter Strike’a göre çok daha tempolu ve daha değişik silah türlerine sahip bir oyun. Oyun bir mod değil ve çok kişiyle oyun oynayabileceğiniz multiplayer yönü oldukça kuvvetli. Quake’te çok farklı oyun şekilleri var. Herkesin kendi canından sorumlu olduğu ve en çok rakibini saf dışı bırakanın kazandığı Death Match, Death Match’in takımlar halinde oynanan ve en çok rakibini yok edenin (yani frag alanın) kazandığı Team Death Match, amacı rakibin üssünde bulunan bayrağı kapıp kendi üssüne getirmek olan capture the şag vb birçok oyun şekliyle Quake birçok oyuncunun saatlerini çalıyor. Oyunun son sürümü olan Quake 3: Arena dışında, Quake 2 de halen oynanmakta.

Unreal Tournament: Aslında Quake ve Unreal Tournament birbirlerine çok benziyorlar. İkisi de bilimkurgu öğeleri taşıyor ve ikisi de çok hızlı oyunlar. Ayrıca grafik olarak ikisi de çalışabilmek için gayet yüksek performanslı ekran kartına sahip makinelere ihtiyaç duyuyorlar.Unreal Tournament’ta da Quake’teki oyun şekilleri mevcut. King of The Hill gibi bir takımın belli mevzileri savunurken öteki takımın mevzilere hücum ettiği bir iki farklı oynanış şekli dışında iki oyun, özellikle son sürümleri ile birbirlerine oldukça yaklaşmış durumdalar. İki oyundaki karakter tipleri, silah çeşitleri, harita tipleri gibi farkı yaratan ayrıntılar, oyuncuların iki oyundan birisini tercih etmesine sebep olan özellikler. Unreal Tournament’ın son sürümü olan Unreal Tournament 2004 daha geçenlerde piyasaya çıktı.

Call of Duty: Şu sıralar oyunlarda İkinci Dünya Savaşı’na büyük bir ilgi var. Call of Duty de İkinci Dünya Savaşı’nın çeşitli cephelerinde geçen çarpışmaları konu alan bir oyun. Oyun tek başınıza oynadığınızda, yapay zekaya sahip rakiplerinize karşı oldukça eğlenceli vakit geçirebileceğiniz, çok kaliteli bir yapım. Oyunun akışı tıpkı bir film senaryosunu andırıyor.

Hatta oyundaki birkaç görev Er Ryan’ı Kurtarmak, Kapıdaki Düşman gibi filmlerden bire bir alınma. Çok kişilik moduda oldukça eğlenceli olan oyun şu sıralar ülkemizde oldukça moda. Counter Strike kadar ses getirmese de kalıcı olacak gibi görünen oyun için yapımcı firma devamlı yeni ekler üretmekte ve bu oyunlardaki haritaları çok kişilik moduna uyarlayarak oyunu güncel tutulmakta. Oyunda İkinci Dünya Savaşı’ndaki çoğu silahı birebir kullanabilmeniz mümkün.

İnternet oyun oynamayı seven insanların da hayatında bir devrim yarattı. Öncelikle, oyunlarla ilgili birçok bilgiyi rahatlıkla bulabilme ve paylaşabilme özgürlüğüne kavuşuldu. Paylaşılan bilgi sayesinde içerik arttı ve piyasaya sürülen oyunlar da bu akıma hemen cevap verdiler. Oyunlarda öncelikle LAN üzerinden ve hemen ardından da internet üzerinden oynanabilme özellikleri eklendi.

Ancak bir arkadaşınızın oyunu sunucu modunda açması ve diğerlerinin de bu sunucu üzerinden oynayabilmesi, yanında birçok problemi de getiriyordu. Bilgi eksikliği, hattın yetersizliği derken oyun yapan firmalar kullanıcılarına internet üzerinden de hizmet sunmaya başladılar. Böylelikle bu problemlerin çoğu ortadan kalktı ve üstelik şirketler bu hizmetlerinden para kazanmaya başladılar. Üyelik sistemi ile işleyen sunucularda oyuncuların paylaşacağı ve rekabet edeceği çok sayıda sistem yürütülmeye başlandı. Bu da oyuncular arası, resmi olmayan, örgütlenmeleri getirdi. Kendi aralarında bir oyuncu grubu kuran oyuncular belki de ömürleri boyunca yüzlerini görmeyecekleri diğer oyuncular ile bir araya gelerek bir isim verdikleri grupları adına oyun oynamaya başladılar. Klan ya da lonca (guild) adını verebileceğimiz bu gruplar sadece adet olarak değil, üye sayıları bakımından da giderek yükselen bir grafik çizdiler. Zaten internette her şey hızlı ve hıza bağlı değil midir?

Grupların yapısı insanların aralarındaki ırk, dil, din, cinsiyet vb gibi ayrımları oldukça yumuşattı. Hala yalnızca Türklerin alındığı ya da Fransızca konuşanların girebildiği loncalar mevcut, fakat bunların sayısı çok değil. Tüm internette ister istemez ortak dil olarak İngilizce kabul edildiğinden oyunların ve gruplar içerisinde kullanılan dilin de İngilizce olması kaçınılmaz bir sonuç.

İnternet, milyonlarca oyun tutkununu bir araya getiriyor

Artık neredeyse tüm oyunlar internetten oynanabiliyor. Hatta bazı oyunlar yalnızca internetten oynanabiliyor. İşte bizim konumuz da bu oyunlar. İnternetten oynanabilen oyunları ikiye ayırmamız mümkün: Aksiyon oyunları ve MMOG (Massively Multiplayer Online Game) ya da Türkçesiyle, Devasa Online Oyunlar.

Birinci tipteki oyunlar bir sunucu üzerinde sınırlı sayıda oyuncunun bir araya gelmesiyle oynanabilen oyunlar iken Devasa Online oyunlarda binlerce oyuncu aynı anda aynı sunucuda oyun oynayabiliyor!

Okuyucu Yorumları