ASIMO Artık Koşabiliyor

Autoshow Fuarı nedeniyle geçtiğimiz günlerde ülkemizi ziyaret ASIMO, Honda mühendislerinin geliştirdiği yeni teknolojiler sayesinde ek fonksiyonlara kavuştu. “Yeni Duruş Kontrolü” sistemi yardımıyla ASIMO artık koşabiliyor.

ASIMO Artık Koşabiliyor

“Otomatik Hareket Kabiliyeti Teknolojisi” ile önüne çıkan engelleri anında algılayarak yön değiştirebiliyor.

Eklenen görsel sensörler sayesinde daha iyi iletişim kurabilen ASIMO, bileğine eklenen kinetik sensörlerle daha senkronize hareketler yapabiliyor .

ASIMO, geliştirilen hareket kabiliyeti sayesinde bilgi aktarımını daha hızlı gerçekleştirerek, insanların olduğu doğal çevrelerde daha çevik hareket edebiliyor.

ASIMO’nun yeni özelliklerini şöyle sıralamak mümkün;

1) Duruş Kontrolü Teknolojisi, ASIMO’nun jogging yapan bir insan hızında koşabilmesini sağlıyor.
2) Otomatik Hareket Kabiliyet Teknolojisi, hedefe esnek bir geçişle varılmasını sağlıyor.
3) Gelişmiş ‘görsel’ ve ‘kuvvet’ sensörleri, insanlarla daha kolay iletişim imkanı sunuyor.

1) Duruş Kontrolü Teknolojisi :

Duruş Kontrolü Teknolojisi’nin yeni geliştirilmiş yüksek donanım sistemiyle birleştirilmesi sayesinde ASIMO, ayağının kayması durumunda dengede kalabilmek için proaktif bir şekilde gövdesini büküp döndürebiliyor. Saatte 3 km hızla koşabilen ASIMO, artık 1,6 km/s yerine 2,5 km/s hızla yürüyebiliyor.

2) Otomatik Hareket Teknolojisi :

Yeni-nesil ASIMO, harita bilgisi ile yeryüzeyini tarayan sensörlerinden elde ettiği bilgilerdeki sapmaları karşılaştırarak hedeflediği noktaya hiç “durmadan” varabiliyor. ASIMO, yeryüzeyi sensörleri ve kafasında bulunan görsel sensörleri sayesinde karşısındaki engelleri algılayarak otomatik bir şekilde yönünü değiştirebiliyor.

3) Gelişmiş ‘görsel’ ve ‘kuvvet’ sensörleri

Kafasındaki görsel sensörler ve bileğine eklenen yeni kuvvet (kinetik) sensörleri sayesinde insanların hareketlerini daha iyi algılayabilen ASIMO, kendisine herhangi bir nesne veren ya da elini sıkmak isteyen kişilerle senkronize şekilde hareket edebiliyor. Elleri itildiği ya da başka bir yöne çekildiğinde duraksamadan öne ya da geriye doğru gidebiliyor.

Honda insanlara daha yardımcı olabilecek bir ASIMO yaratmak için bu teknolojileri yenilemeye devam ediyor.

Okuyucu Yorumları