Askerler için Konuşan Bilgisayar

Afganistan’daki Amerikan askerlerinin karşılaştıkları en büyük problem kimsenin onların dillerini konuşamaması. Bu nedenle askeriye en azından önemli cümleleri ülkede konuşulan dillerden biri olan Pashtu’ya çevirebilen konuşan bir bilgisayar geliştirdi.

Askerler için Konuşan Bilgisayar

Bu nedenle askeriye en azından önemli cümleleri ülkede konuşulan dillerden biri olan Pashtu’ya çevirebilen konuşan bir bilgisayar geliştirdi.
“Phraselators” olarak adlandırılan aygıtın 23 prototipi Afganistan’da kullanılmaya başlanırken, 500 tane daha hazırlandığı açıklandı.

Yaklaşık olarak bir telsiz büyüklüğünde olan elektronik tercüman “Elindeki bıçağı bırak”, “Eller yukarı yoksa ateş ederim” gibi standart askeri ikazların haricinde “Doktor hemen geliyor” veya “Bu çorba soğuk” gibi basit sözlerinde içerisinde bulunduğu 1000 cümleyi çevirebiliyor.
Aygıt sadece tek yönlü olarak kullanılabiliyor, yani Afgan’ların söyledikleri çevrilemiyor. Ancak “Phraselator”, acil durumlarda işaretlerle anlaşılmasını gerektirecek kadar yavaş çalışıyor. Ancak üzerine çevrilmiş bir tüfek varken kim yanlış anlayabilir ki?

Okuyucu Yorumları