Asrın deneyinde ikince perde açıldı!

27 km uzunluğundaki dev makine LHC, 2 yıl aradan sonra yine çalışmaya başladı!

Dev makine geri döndü!

Fizik dünyasının teorilerinin bazılarının kanıtlanması ve bazılarının çürütülmesinde büyük bir rol oynayan CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider, LHC) yaklaşık olarak iki yıl önce donanımının yenilenmesi ve güçlendirilmesi için çalışmasına son vermişti. Ve dev makine, şimdi yeniden çalışmaya başladı.

Yerin 100 metre altında bulunan yaklaşık 27 km uzunluğundaki dairesel bir boruya benzeyen LHC'nin parçacık fiziği için önemli bir yeri bulunmakta. LHC'nin içerisinde parçacıklar çarpıştırılarak daha küçük ve yapısal parçacık-parçalarına bölünüyorlar ve bu küçük parçacıklar, oluşumundan uzay seyahatlerine kadar her alandaki gelişimler için anlaşılması anlamına geliyor.

LHC'nin güncellenmesi sırasında gösterilen mühendislik çabasının önüne geçen tek çabanın ise LHC'nin ilk olarak kurulması olduğu söylenebilir. LHC'nin internet sitesinde söylendiğine göre "mıknatıslar arasındaki 10.000'den fazla elektriksel iç bağlantı güçlendirildi. Mıknatıs koruma sistemleri eklenirken, cryogenic, vakum ve elektronikler geliştirildi ve güçlendirildi." Ayrıca, çarpışmaları yaratan ışınların ayarları da değiştirilerek, protonların birbirlerine daha yakın durmaları sağlandı ve gruplar arasındaki zaman farkı 50 nanosaniyeden 25 nanosaniyeye düşürüldü.

Yapılan bu yeniliklerin genel olarak anlamı ise, çarpışmaların daha öncekine göre çok daha güçlü olacakları ve evrenimiz ve uzayın temel malzemelerini bulmaya bir adım daha yaklaşacağımız...

Okuyucu Yorumları