Astronomlar uzaylılara yarasa sinyali yollayacak

Bilim insanları, uzaylılarla iletişim kurmak için yepyeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.

Uzaylılara özel yarasa sinyali!

Astronomlar ve pek çok bilim insanları, evrende onlarca yıldır yabancı bir yaşam formu arıyor. Şu ana kadar ki çalışmalar pek tatmin edici değil. Gelişmiş uzay teleskopları sayesinde, yaşamın muhtemel olduğu bazı gezegenler keşfedildi ancak şimdiye kadar, herhangi bir yaşam bulgusuna rastlanmadı.

Dünyanın zirvesinde yer alan üniversitelerinden biri olan MIT, farklı bir bakış açısına imza atıyor. MIT bünyesindeki dahiler, aşırı güçlü lazerler ile uzaya sinyal yollamayı hedefliyor. Bu sinyal, Batman'i çağıran "Yarasa Sinyali" ile önemli benzerlikler taşıyor(elbette "Yarasa Sinyali" sadece bir kurgu). Söz konusu sinyal, uzaylılara "Biz Buradayız" mesajı yollayacak.

MIT araştırmacısı, yazar James Clark, "Günümüzde inşa edilen lazerler ve teleskoplar, uzayda bile algılanabilir bir sinyal üretebilecek nitelikte. Astronomlarımız bir yıldız sisteminde araştırmalar gerçekleştirilebilir. Uzaylılar, oradaysa buna karşılık verebilirler. Güneş Sistemi'nde ve diğer sistemlerde yaşam olduğuna emin değilim ama zeki yaşam türleri varsa, bu tür bir sinyale sessiz kalmayacaklardır." ifadelerini kullanıyor.

Clark'ın açıklamaları bu kadarla sınırlı değil: Trappist-1 Proxima Centauri gibi yakındaki yıldız sistemlerinde bir tür dünya dışı istihbarat tarafından saptanırsa, her şey değişebilir. Mors koduna benzer mesajlar yollayarak onlarla iletişim kurabiliriz. Yüz binlerce bit veriyi göz açıp kapamadan iletebiliriz." açıklamaları, heyecan yaratıyor.

Yine de dikkatli olmak da fayda var. Kısa süre önce hayatının kaybeden Stephen Hawking, "Uzaylılarla iletişim kurmak bizi nihai sonumuza taşıyabilir." açıklamasında bulunmuştu. Arthur C. Clarke'ın bir sözü ise daha korkutucu. Dead Space serisinin introsunda kullanılan "Evrende yalnızız veya yalnız değiliz. İki olasılık da eşit derecede ürkütücü" ibareleri fazlasıyla ürperticiydi.

Okuyucu Yorumları