Atari 2600 düşkünleri için nostaljik oyunlar

Konsollarının babası Atari 2600'ü 32. yılında anıyor, klasikleri Web'de oynamanın yolunu açıklıyoruz

Bir efsane: Atari 2600

80'li yıllarda her çocuğun hayalinde bir Atari 2600 vardı. Plastik gövdesi ve insanın elini ağrıtan joystick'i ile az evde olan pahalı bir oyuncaktı. Bugünün çocukları için grafikleri berbattan da öte olsa da oyunları o günlerde çok büyük bir hayran kitlesine sahipti. Öyle ki bugün bile internette eski Atari oyunlarını bulmak ve oynamak mümkün.

70'li yılların sonunda ve 80'li yılların başında o çağın teknoloji meraklısı çocuklarının hayalinde hep bir Atari 2600 vardı. Şekli, bugünün oyun konsollarıyla karşılaştırıldığında daha çok bir sandığa benziyordu. O günlerin bir numaralı karne hediyesiydi. Özellikle yurtdışına giden akrabaları olanlar çok şanslıydı. Pac-Man, Space Invaders, River Raid bütün çocukların gönlüne taht kurmuştu. Joystick'i sayesinde oyun salonlarının eğlencesini eve taşıyordu. Bir eline alan bir daha bırakamıyordu. Buna babalar da dâhil. İki joystick'le oyunlar karşılıklı oynanabiliyordu, tabi ikinci joystick sağlamsa. Çoğunlukla joystick'lerden biri kırılır ya da bozulurdu. Çünkü oyunlarda ıkınsanız da geçemediğiniz yerler vardı. Buralarda joystick'e asılırken bir de bakardınız bozulmuş. Çoğu zaman içi açılır tamir edilmeye çalışılır, ama sonra mecburen yenisi alınırdı. Oyunlarda "save" tabi ki yoktu. Öldünüz mü sil baştan başlamak gerekirdi. Bu yüzden saatlerce oynanırdı. Anne babalar da çocukları oyundan kaldırmak için "Televizyon ısınıyor" gibi yalanlar uydururlardı.

1977'de ABD'de piyasaya sürülen Atari 2600 aslında ilk çıktığında istenilen satış rakamlarına ulaşamadı. Ama farklı oyunların piyasaya sürülmesiyle ve insanların kartuş değiştirmeye alışmasıyla 1979 Noel'inde satış patlaması yaşadı. O yıl iki yılda sattığından daha fazla konsol satan Atari aslında bu başarısını zengin oyun içeriğine borçlu. Gelin o günlerin Pac-Man, Space Invaders, Missile Defense ve Burger Time gibi oyunlara beraber göz atalım.

İnternette Atari 2600 oyunları

İnternette Atari 2600 oyunları
Atari, ününün büyük çoğunu oyunlara borçlu.

Bir zamanlar rüyalarımıza giren oyunlar artık müzelik. Bir zamanlar saatlerimizi verdiğimiz oyunlara beş dakika ayırıp o günleri anmak isterseniz internette birçok emülasyon sitesi bulabilirsiniz. Bir zamanlar joystickleri elinden düşürmeyen günümüzün yazılımcıları sayesinde eski Atari oyunları artık Java yardımıyla oynanabiliyor. 50'den fazla oyun için buyrun galerimize!

Atari, ününün büyük çoğunu oyunlara borçlu.California Games
"Summer Games" ve "Winter Games" yaz ve kış olimpiyatlarının oyunları. "California Games" ise o dönemde gözde olan ilginç sporları evinize taşıyor. Kaykay ve sörf kulağa normal gelse de frizbi, paten ve top sektirme gibi ilginç oyunları bugün pek gündemde değil.

Atari, ününün büyük çoğunu oyunlara borçlu.Missile Command
Altı şehir düşman atom bombalarının tehdidi altında. Göreviniz ise bu bombaları havadayken vurmak. Şehirleriniz vurulduğunda yok oluyorlar. Siz vurulursanız da füzelerinizi kaybediyorsunuz. Ama ne kadar uğraşırsanız uğraşın, her "arcade" oyununda olduğu gibi bunda da seviyelerin zorluğu katlanarak artıyor ve oyunu asla bitiremiyorsunuz.

Frogger, Space Invader ve PacMan...

Frogger, Space Invader ve PacMan...Frogger
Kurbağaların göçüne sahne olan Frogger'da amacınız kurbağanızı ekranın bir tarafından diğerine geçirmek. Ama yol engellerle dolu. İlk önce sel gibi akan arabaların arasındaki boşlukları bulmalısınız. Ardından da timsahlarla dolu nehirde öğlen yemeği olmamak için kütükten kütüğe dans etmelisiniz.

Frogger, Space Invader ve PacMan...Space Invaders
Bir kez daha uzaylılar Dünyayı ele geçirmeye çalışıyor ve tek umudumuz sizsiniz. Yalnız imkânlarımız biraz kısıtlı. Bütün Dünya ordularının size tek verebildiği hareketli bir füze rampası ve birkaç kalkan. Bunlarla size ateş eden ve üzerinize gelen uzaylı ordusunu dize getirmelisiniz. Dikkat edin uzaylılar yeryüzüne inmesin. Yoksa insanlığın sonu "Game Over" olabilir.

Pac ManFrogger, Space Invader ve PacMan...
Çizgi yemeyi seven aç bir top ve onu kovalayan hayaletler. 80'li yılların bu en tanınmış oyununu bilmeyen yoktur herhalde. Ama biz yine de hatırlatalım: Amacınız labirentteki bütün çizgileri yemek ve bunu yaparken sizi yemeye çalışan hayaletlerden kaçmak. Büyük topları alarak bir süreliğine hayaletlerle aranızdaki ilişkiyi tersine çevirebilirsiniz. Oyunun bir seviye sınırlaması olmasa da 256. seviyeden sonrasına bir yazılım hatası yüzünden geçilemiyor.

Okuyucu Yorumları