Avrupa'dan Google'a büyük darbe!

Google, önemli bir servisini önemli bir Avrupa ülkesinde kapatmak zorunda kaldı; açıklama gecikmedi!

Google'a büyük darbe!

İspanya'da yürürlüğe giren yeni bir yasa, Google'ın bu ülkedeki News servisini kapamasına neden oldu. Yeni telif haklarına yasasına göre, İspanyol yayın kuruluşlarının haber ve içeriklerini kullanan Google News gibi dijital servisler, ufacık bir başlık/spot alıntılasalar bile, telif hakkı ödemek zorundalar.

Google, İspanya'daki News servisini 16 Aralık'ta kapatacak. Ayrıca Ocak ayında çıkacak bir yasa nedeniyle de, tüm dünyadaki News servislerinden, İspanyol yayınlarından alıntıladığı haberleri çıkarmak zorunda kalacak. Aksi halde, İspanya'daki yayın kuruluşlarına yüksek telif ücretleri ödeyecek.

Google'ın İspanya'dan aldığı bu darbe önemli zira NSA/Prism skandalı sonrasında Google'ı Avrupa'da istemediklerini açık veya kapalı, değişik söylemlerde ifade eden Avrupa liderleri, Google'ı köşeye sıkıştırmak ve Avrupa'daki faaliyetlerini kısıtlamak için her imkanı değerlendiriyorlar. İspanya'daki yasanın ardından Avrupa'nın diğer ülkelerinde de benzer yasaların çıkması bekleniyor.

Google'ın konu hakkında yaptığı resmi açıklamayı, haberimizin ikinci sayfasında bulabilirsiniz...

Google'dan İspanya açıklaması!

Google'dan İspanya açıklaması!

Google, İspanya'da yaşadığı "News" krizi hakkında resmi bir açıklama yayınladı ve durumu doğüruladı. Son derece sitemkar görünen açıklama tam olarak şu şekilde:

"İspanya'daki son kanun değişikliği nedeniyle İspanyol yayıncıları Google News'tan kaldıracağımızı ve 16 Aralık'ta İspanya'da Google News servisini kapatacağımızı duyurmaktan dolayı son derece üzgünüz. Google News çok sayıda kullanıcı tarafından beğenilen ve insanları web sitlerine yönlendirerek yayıncılara gerçek anlamda değer katan bir servis. Öte yandan yeni yasa yayıncıların içeriklerinin küçük bir bölümünü göstermesi halinde bile Google'dan -kendileri istese de istemese de- para talep etmelerini zorunlu kılıyor. Google News kendisi reklam görüntüleyen ve gelir elde eden bir servis olmadığı için söz konusu yaklaşım sürdürülebilir olmaktan uzaktır. Tüm bunlara karşın İspanyol yayıncılarla birlikte çalışarak okunurluklarını ve online gelirlerini artırma konusunda kendilerini desteklemeye devam edeceğiz."

Okuyucu Yorumları