Avustralya bazı oyunların satışını durdurdu

Avustralya'lı avukat Michael Atkinson, ülkesinde, bazı oyunlardaki 18 yaş sınırlamasını savunuyor.

Oyunlara Yaş Sınırı

Ancak Atkinson, bu tepkisini çocukları zararlı materyallerden korumak için gösterdiğini dile getiriyor.

Avustralya, gelişmiş ülkeler içinde oyunlar için konulan 18 yaş sınıflaması olmayan tek ülke. Örneğin 18 yaş sınıflamasında, şiddet ve cinsellik oyunun içeriğinde yer alıyorsa, Sınıflama Yönetimi tarafından sözkonusu oyunun satışı durduruluyor.
Oyun endüstrisinin CEO'larından Ron Curry ise, Atkinson'un argümanlarının kolayca çürütülebileceğini ancak bu konuda Atkinson'un fikrinin değişmesinin zor olduğunu dile getirdi. Curry, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oyunlar diğer medya araçlarına göre daha büyük problemler yaratabilir, çünkü oyunlar doğası itibariyle etkisi çok şiddetli olabilir. Şiddet içeren oyunların insanlar üzerinde agresifliğe neden olduğu bilinen bir gerçek."

Ancak Curry, bu agresif hareketlere neden olmasının dışında oyunların filmlerden veya diğer medya araçlarından daha fazla zararlı olamayacağını, ortada böyle bir araştırma sonucunun olmadığını söylüyor.

'Oyun Kilidi' de yeterli değil!

'Oyun Kilidi' de yeterli değil!

Atkinson ise bunun aksini düşünüyor. Ona göre oyunlarda 'parental lock' yani koruma kilidi olmasına karşın, çocuklar şiddeti normal bir şeymiş gibi görebiliyor ve oyunların satışı ülke çapında durdurulsa da internetten bu tür oyunları indirebilmesi maalesef mümkün.

Atkinson, daha önce bu nedenlerden ötürü ülkede satışı yasaklanan oyunların isimlerini de verdi. Bunlar The Leauge, Reservoir Dogs, 50 Cent: Bulletproof, Getting Up: Contents Under Pressure ve Narc. Tüm bu oyunlar şiddet öğelerini içeriğinde barındırdığı gerekçesiyle ülkede yasaklanmış bulunuyor.

Avustralya'da 1601 ev sakiniyle yapılan bir araştırmaya göre, Avustralya'lıların %88'i 18 yaş sınıflaması fikrine sıcak bakıyor.

Sonuç itibariyle, şiddet öğeleri içeren oyunların satışının yasaklanması Avustralya'da bugünlerde tartışma konusu olmuşa benziyor. İngiltere, ABD ve Avrupa'nın pek çok ülkesinin bu konuda sınırlamaları oldukça fazla.

Okuyucu Yorumları