Avustralya'dan Çin'e 5G Alt-Yapı Engeli

Başta Huawei olmak üzere, bazı Çinli telekomünikasyon devlerine uygulanan "ambargoya" yeni bir karar daha eklendi!

Çinli devlere 5G engeli

Avustralya Hükumeti'nin, şirketlerin "muhtemelen yabancı bir hükumetten yargısız komutlar alabilmeleri" sebebi ile 5G ağ dağıtımına katılmasına izin vermeyeceklerini açıklamasından sonra Huawei, hem kendisinin hem de Çinli mobil sağlayıcı ZTE'nin alt yapı sağlamaktan men edildiğini doğruladı. Hükumetin kararı, büyük bir ihtimal ile ABD'nin iki şirket üzerinde uyguladığı benzer bir yasağın sonucu ve bu tür üçüncü taraf sağlayıcıların temel iletişim altyapısını temin etmeleri ile ortaya çıkacak casusluk korkusunu taban alıyor.

Daha açık bir ifadeyle Avustralya Hükumeti, bu satıcıların "taşıyıcı tarafından 5G şebekesini yetkisiz erişim veya müdahaleye karşı yeterli ölçüde korumaya yönelik başarısızlık riski taşıyabileceğini" iddia ediyor.

Huawei Australia, şirketin "Avustralya'da kablosuz teknolojiyi 15 yıl boyunca güvenli ve korumalı bir şekilde sunduğunu" ve "tüketiciler için son derece hayal kırıklığı yaratan bir sonuç olduğunu" belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Avustralya Hükumetine "engelleri yapay olarak inşa etmek için çeşitli mazeretler kullanmama" çağrısı ve "Çin şirketlerin Avustralya'daki çalışmaları için adil bir rekabet ortamı yaratma ve ideolojik önyargıları terk etme" konusunda uyarı ile fikir değişikliği isteyen bir yanıt verdi.

Benzer şekilde, Çin Ticaret Bakanlığı da Avustralya'nın "yanlış karar" aldığını ve bunun hem Avustralya hem de Çin şirketlerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bu kararın Avustralyalı tüketiciler üzerinde ne gibi bir etkisi olacağı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Huawei'nin dünyanın en büyük telekomünikasyon donanımı üreticisi olduğu düşünülürse, yeni ağın kullanımı ve son ürün daha pahalıya mal olabilir ve hazırlıklar daha uzun sürebilir...

Okuyucu Yorumları