"Ay Ayakkabısı" Olarak Ünlenen 9 Ayakkabı Modeli!

Büyük firmaların ürettiği, "Ay Ayakkabısı" olarak ün salan dokuz büyüleyici ayakkabı modeli... Hepsi yazımızda!

9 büyüleyici "ay ayakkabısı"

NASA'nın Apollo 11'i, 20 Temmuz 1969 tarihinden beri Dünya kültürüne devasa bir etkide bulundu. Başarılı bir şekilde Ay'a inilen bu tarih, günümüze dek insanlığın en büyük başarıları arasında yer almaya devam ediyor. Belki de bu yüzden, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in attıkları ilk adımların spor ayakkabı kültüründe de iz bırakmaları şaşırtıcı değil.

Apollo 11'in 50. Yıl dönümünü kutlarken, aralarında Adidas, Nike, New Balance ve Vans'ın da bulunduğu pek çok markanın resmi veya resmi olmayan şekillerde bu başarıya yaptıkları göndermeleri hatırlamak istedik. Bazı ayakkabılar için NASA ile işbirliği yapılmışken, bazıları ise tamamen üreticisinin hayal gücüne dayanıyor.

Nike Air Max Lunar 90 SP "Moon Landing"

Nike Air Max Lunar 90 SP
Nike

Beş yıl önce 14 Temmuz 2014 tarihinde Nike, belki de en iyi Ay inişi ilhamlı ayakkabıları tanıttı: Air Max Lunar 90SP "USA." Bu spor ayakkabılar, Tinker Hatfield imzalı en simgesel model tasarımlarından biri olan Air Max 90'ı alarak, Ay'ın yüzeyini gösteren grafiklerle donattı. Ayrıca Nike, Neil Armstrong'un uzay giysisinde bulunanları temsil etme amacıyla tasarlanan bir şekilde ayakkabıların arkalarına da iki Amerika bayrağı nişanı yerleştirdi.

Bu ayakkabılar o kadar popüler oldu ki, 145 dolarlık satış fiyatına rağmen şu anda bile 1.000 dolara kadar çıkan fiyatlarla satılıyorlar.

Nike PG3 "NASA," "Apollo Missions" ve "NASA 50th"

Nike PG3
Nike

NBA süperyıldızı Paul George, basketbol yeteneklerinin yanı sıra PlayStation temalı Nike ayakkabıları ile de tanınıyor. Ancak video oyunlar, bilindik basketbol ayakkabıları için kullandığı tek tema değil. Aynı zamanda uzay keşfini de seven yıldız için Nike, geçtiğimiz Ocak ayında PG3'ün tanıtımından beri NASA, Apollo 11 ve ay inişinden etkilenen tasarımlara sahip üç ayakkabı üretti. PG3 "NASA" ve "Apollo Missions" ajansın geleneksel turuncu ve mavi renkleri ile Amerika bayraklarını içerirken, "NASA 50th" tamamen gümüşi, yansıtıcı bir üst yüzeye ve NASA ve Apollo 11 nişanlarına sahip.

Adidas NMD HU Trail "CLOUDS MOON"

Adidas NMD HU Trail
Adidas

Nike'ın Paul George için ürettiği NASA ayakkabılarının aksine, Adidas NMD Hu Trail "CLOUDS MOON" uzay ajansı ile resmi bir ortaklık sonucu ortaya çıkmış değil. Ancak yine de ayakkabının tamamına yayılmış "MOON" (Ay) yazısından daha açık bir şekilde ilhamın ne olduğunu belirten başka bir şey bulunmuyor olabilir. Ayrıca ayakkabı çifti, Ay'ı anımsatan siyah ve gri bir renk düzeni de kullanmakta.

New Balance x Ministry of Supply
Ministry of Supply (New Balance x Ministry of Supply "MOS NB 574")

"MOS NB 574" ayakkabıları, en iyi ay inişi ayakkabıları unvanı için Nike'ın Lunar90 SP'lerine rakip olabilir. New Balance, bu ayakkabılar için giysi mağazası Ministry of Supply ile beraber çalışarak, Apollo 11 ay görevinden pek çok görsel ipucu alan bir çift üretti. Ayakkabı, dokusundan desenine pek çok noktası ile Ay'ı anımsatacak şekilde tasarlanmış durumda.

Vans x NASA SK8-Hi "Space Voyager Black"

Vans x NASA SK8-Hi
Kith (Vans x NASA SK8-Hi "Space Voyager Black")

Spor ayakkabılardan bahsedildiğinde Vans'tan bahsetmemek olmaz. Firma, Apollo 11'i onurlandırmak için üst seviye SK8-Hi ayakkabılarının tamamen siyah deri üst yüzeyli astronotları anan parçalar ile özel bir sürümünü üretti. Ayrıca Vans, ayakkabı, giysi ve aksesuarlar içeren "Space Voyager" teması ile bütün bir koleksiyonu da üreterek uzay ilhamını bir adım daha ileri taşıdı.

Mercer "W3RD NASA Apollo 11"

Mercer
Mercer Amsterdam (Mercer NASA Apollo 11)

Mercer Amsterdam diğerleri ile – Adidas, Nike, New Balance veya Vans – aynı tanınmışlığa sahip olmayabilir ama marka, en şık ay inişi temalı ayakkabılardan birini üretmiş durumda. Armstrong ve Aldrin'in uzay giysileri düşünülerek tasarlanan "W3ED NASA Apollo 11" ayakkabılar beyaz, mavi ve kırmızı renkleri ile canlı bir hisse sahipler. Ayrıca yan üst kısmında da küçük bir NASA logosu bulunuyor. Ancak bütün bu detayların belki de en iyisi, burun kısmının yakınına gizlenmiş 28.5729° N, 80.6490° W koordinatları olabilir. Bu koordinatlar, Apollo 11'in fırlatma yeri olan Kennedy Uzay Merkezi'ne ait.

Adidas Kobe Two
Tumblr/Y2K Aesthetic Institute (Adidas Kobe Two)

Eski NBA süperyıldızı Kobe Bryant için tasarlanan Adidas Kobe Two'nun NASA veya Apollo 11 ile aslında bir ilgileri bulunmasa da, görünüşleri dolayısıyla "uzay Ay ayakkabıları" olarak bilinir hale geldiler.

General Electric "The Missions"

General Electric
General Electric (The Missions)

General Electric, 2014 yılında Apollo 11'i "The Missions" adlı sınırlı üretim boğazlı spor ayakkabılar ile onurlandırmaya karar verdi. GE, NASA'nın 1969 Ay keşiflerinde önemli bir rol oynamıştı ve firma, katkılarını kutlamak için yarı-saydam, termoplastik tabana sahip, gri renkli ayakkabıları tercih etti. Ayrıca GE'nin söylediğine göre Missions, jet motorlarında kullanılan hafif karbon-fiber ile aynı malzemeleri içeriyordu ve rüzgar türbinlerinin pervanelerinin donmasını önleyene benzer bir hidrofobik kaplamaya sahipti. GE, Apollo 11 Ay inişinin 45. Yıl dönümünü kutlamak için sadece 100 çift üretmişti ve bunlar her biri yaklaşık 200 dolara satıldı.

Nike "Moon Shoes" (Ay Ayakkabıları)

Nike
Nike

Belki de bu listenin en önemli üyesi, Nike'ın efsanevi ortak kurucusu Bill Bowerman tarafından 1969 yılında tasarlanan "Moon Shoes" oluyor. Nike, ayakkabıların bu ismi toprakta bıraktıkları, Armstrong ve Aldrin ile ünlü olan ayak izlerine benzeyen belirgin iz ile kazandığını söylüyor. Bu iz, Bowerman tarafından Apollo 11 görevi ile aynı yıl bulunan ızgara ilhamlı dış taban deseni ile ortaya çıkmıştı. Bu ayakkabı, bu teknolojiye sahip olan ilk ayakkabı olmakla kalmıyor, aynı zamanda da Nike'ın bir marka olarak ilk ayakkabısı olarak da öne çıkıyor.

Bu ayakkabılardan sadece 12 adet bulunuyor ve kültürel önemi o kadar yüksek ki, bir çiftin bir Sotheby açık arttırmasında 100.000 doların üzerinde bir fiyata satılması şaşırtıcı değil.

Okuyucu Yorumları