Ay'ı satın almak mümkün mü?

Ay üzerinde arsa satın almak isterseniz ne yapmalısınız? Peki ama bu mümkün mü? Ay aslında kimin?

Ay'ı satın almak mümkün mü?

Günümüzde, tamamen materyalist bir düzlem içerisinde yaşamaktayız. Teknolojiyse bu düzlem içerisinde dönen çarkların en başında yer alıyor. İnsanoğlu olarak yaptığımız teknolojik gelişmeler, bizleri sürekli ileriye götürüyor ama bu iş nereye kadar sürecek?

Bilindiği kadarı ile Ay, bizlere eskisinden çok daha yakın. Belki hala evden çıktığımız zaman ulaştığımız herhangi bir market kadar, istediğimiz zaman dibine inebileceğimiz okyanus kadar değil ama aynı zamanda yeterli parası olanların dilediği zaman gidebilecekleri bir yer. Pek tabi gündelik hayatımızda bulunan diğer olgular gibi ulaşması çok da kolay olmayan Ay, üzerinde hak iddia etmek için de bizlerden bir hayli uzakta. Fakat günümüzde birçok organizasyon ya da grup, Ay üzerinden toprak satmaya başlamış durumda ve şu anda bulunan anlaşmalara bakılacak olursa, parası tam anlamıyla yeten herhangi birisinin, Ay yüzeyinde kendi evini inşa etmesini engelleyecek hiçbir yasal madde bulunmamakta.

Vsauce ise konuya verdiği bir örnek ile harika bir yaklaşımda bulunuyor... Bundan 30 yıl kadar önce, Gregory W. Nemitz isimli bir adam, dünya yakınlarından geçmeye hazırlanan 433 Eros isimli bir asteroidi kendi adına kayıt ettirdi. Günümüz hesabıyla 492,187,500 kentilyon dolara denk gelen asteroidin değerini, öyle görünüyor ki herkesten önce o hesaplamıştı. Dünya üzerinde hiçbir ulusun zahmet edip uğraşmadığı bu taş parçası, Nemitze oturduğu yerden para kazandırdı. Olaydan sadece bir yıl sonra NASA, bu hareketli gök cismine, ilk robotunu yolladı. Robotun iniş yaptığı 29 nolu bölgeyse, Nemitz'e ait olduğu için, NASA'dan 20 dolarlık park parası talep etti. NASA ve Amerikan hükümetiyse Nemitz'in herhangi yasal bir hükme sahip olmadığını beyan ederek istediğini geri çevirdiler.

1967 yılında yapılan Dış Uzay Anlaşmasına göre, uzay içerisinde bulunan her şey "İnsanlığın ortak mirası" olarak adlandırıldığı gibi akabinde, 1979 yılında gerçekleştirilen Ay ve benzeri gezegenleri içeren anlaşmada herhangi birisinin Ay ya da diğer dış uzaydan parça alabilmesini kesinlikle yasakladı. Fakat bu anlaşmayı sadece 11 ülke imzaladı; kalan 129 ülke 1967 yılındaki anlaşmaya imza atmışlardı ki buradaki anlaşma maddesi, sadece ülkeleri belirtiyor ve dünya üzerindeki ülkelerin dış uzaydan mülk almalarını engellediği gibi, kişisel alımlarla ilgili hiçbir yasağı barındırmıyordu.

Resmen atlanmış olan bu anlaşmaya, gelişen teknoloji ve yeni enerji arayışları ile kaç adet ülke yeni bir düzenleme getirilmesini ister, işte orası merak konusu. Aksi halde Ay üzerinden toprak almak için kişisel ya da şirket olarak başvuru yapmayı engelleyen hiçbir unsur bulunmamakta.

Okuyucu Yorumları