Ay'a Gerçekten İnildi mi? Kandırıldık mı?

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Aya ayak bastığından beri, bu görevin kurmaca mı yoksa gerçek mi olduğu çokça tartışıldı, günümüzde de bu tartışmalar devam ediyor. Yani aya geçekten inildi mi yoksa bu bir kurmaca mıydı? Gelin bugün bilinenler ışığında bakalım...

Ay'a Gerçekten İnildi mi? Kandırıldık mı?

Apollo 11 astronotları Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969'da aya ayak bastı. Temmuz 1969'da Ay'a ilk iniş yayını dünya çapında milyonlarca kişi tarafından izlenmişti. O günden bu yana ise aya gerçekten gidilip gidilmediği komplo teorilerinin konusu oldu. Aldatmaca teorisini savunanların sürdüğü argüman o yıllarda Amerikan uzay programının, Ay'a gidecek teknolojiye sahip olmadığı yönünde.

James Bond filmi Ölümsüz Elmaslar 2 yıl sonra 1971 yılında aya inişin sahte olduğunu öne süren bir şaka içeriyordu. Komplo teorilerini popüler kültüre asıl taşıyan Peter Hyams'ın 1978 yapımı Capricorn One film oldu. Filmde Mars'a yapılacak ilk insanlı uçuş güvensiz olarak kabul edildiğinde Mars'a sahte bir insanlı iniş yapılıyordu. Gazeteci Bill Kaysing'in 1978 yılında yazıp, kendi bastırdığı "Ay'a hiç gitmedik: Amerika'nın 30 Milyar Dolarlık Kazığı" adlı kitap da komplo teorilerini artırdı.

İDDİALAR VE VERİLEN YANITLAR

Süreç içinde ise NASA komplo teorilerini çürütmek için pek çok adım attı. Bu komplo teorileri ve bazı yanıtlarına Popular Science'ın videosu eşliğinde bakalım: