Aynı anda iki farklı yerde olabilir misiniz?

Yeni bir araştırmaya göre canlı organizmalar, aynı anda iki farklı yerde olabilir!

Aynı anda iki yerde olabilmek

Eğer aynı anda iki farklı yerde olmayı düşleyenlerdenseniz, yakın bir zaman içerisinde bu rüyanız gerçeğe dönüşebilir. Fizikçiler, yaşayan bir organizmanın "süperpozisyon"a ulaşması için geçerli bir yöntem bulduklarını düşünüyorlar. Süperpozisyon tanımı, paralel evrenlerde yolculuk yapan parçacıkların aynı anda farklı yerlerde farklı görevler üstlenebilmeleri durumu için kullanılan bir terim.

İki yıl önce University of Colorado'da yapılan bir deney sırasında, bir alüminyum parçası, aynı anda birden fazla fiziksel konumda olduğu bir duruma geçirilebilmişti. Şimdi ise Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden Zhang-Qi ve ABD'deki Perdue University'den Tongcang Li, aynı şeyi bir bakteri için de yapabileceklerini iddia ediyorlar.

arXiv sunucularına gönderilen bir makalede bu işlemin nasıl gerçekleştirilebileceği açıklanmakta. Belirtilene göre işlem, bakterinin kesin sıfır sıcaklığının 0.01 derece üstüne kadar soğutularak, doğal güçler ile alüminyum parçasına işlenmesi ile gerçekleştirilecek. Bunun da bakterinin, metal ile beraber süperpozisyon'a ulaşması için yeterli olacağı düşünülmekte.

Makaleyi yazan ikili, bu işlemin "yaşayan" organizma tanımını oldukça esnettiğinin farkında olduklarını söylemekte. Belirtilen sıcaklıklarda bulunan herhangi bir mikrop daha sonra ısıtılarak hayata döndürülmesi mümkün olmasına rağmen tamamen donacaktır.

Dahası, bu deneyin, organizmanın içerisindeki kusurlu protein DNA'sının incelenmesi için de kullanılabileceği düşünülmekte...

Okuyucu Yorumları