Bağlantı kısaltıcıların gizli tehlikesi...

bit.ly gibi bağlantı kısaltıcılar işleri kolaylaştırıyor olabilir. Ama bunun da ağır bir bedeli var!

Kısaltıcılarla gelen tehlike!

İnternet üzerinde gezinirken, bağlantı kısaltıcıları kullanan hemen herkes, tehlikelerini de düşünmüş olmalı. Sadece bir blog yazısını kaydederken bu kısaltıcıların kullanımı büyük bir sorun yaratmasa da, evinizin yolunu tarif eden bir Goole Maps rotasını kısalttığınız zaman büyük bir sorun ile karşılaşabilirsiniz.

Cornell Tech araştırmacılarının sundukları yeni bir makale, bağlantı kısaltıcılar hakkındaki mahremiyet şüphelerini, özellikle Google ve Microsoft tarafından bit.ly kısaltma aracı kullanılarak hazırlanan bağlantılar hakkında, ortaya çıkartmakta. Bazen hassas veriler içerebilen Google Maps ve Microsoft'un OneDrive bağlantıları gibi bağlantıların altı karakterli bağlantılara kısaltılmaları, insanların rastgele karakter kombinasyonları deneyerek bu bağlantılara ulaşabilme ihtimallerini ortaya çıkartmakta. Tabii ki bu durum sıradan bir kullanıcının tehlike yarattığı anlamını taşımıyor. Hacker'lar, belli yöntemleri kullanıp harf kombinasyonlarını ardı ardına deneyerek, sizin kısaltılmış bağlantınızı ele geçirebilirler.

Kısacası hassas bilgilerinizi paylaşırken, bağlantı kısaltıcıları mümkün olduğunca kullanmamanızda yarar var. Aksi halde kimsenin ulaşamayacağını düşündüğünüz bilgileriniz, kolayca kötü niyetli ellere geçebilir...

Okuyucu Yorumları