Bakterileri keşfetmeye gidiyoruz

Önce maymun, sonra insan... Peki, bu sefer uzaya ne fırlatıyoruz? Cevap içeride...

Uzaya gitme sırası onda!

Uzay... Belki de hakkında en çok araştırma yapılan ama aynı zamanda da en az şey bilinen sonsuzluk denizi... Bu deniz hakkında daha çok bilgi edinmek üzere üretilen uzay mekiği Endeavour'un fırlatılmasına az bir süre kaldı.

Üzerinde uzun yıllar boyunca çalışılan mekik, bu sefer beraberinde ilginç bir kargo taşıyacak: Bir adet mürekkep balığı. Belki kulağa inanılmaz geliyor olabilir ama Gainesville'de bulunan, Florida Üniversitesin'de çalışan Jamie Foster için hiç de öyle değil. Bütün bu fikrin arkasındaki esas meraksa; "iyi" bakteri cinsinin mikrograviteye nasıl tepki vereceğini öğrenmek.

Jamie Foster'ın üniversitede yürüttüğü "İyi bakteriler, kötü bakterilere dönüşebilir mi?" araştırmasında büyük rol oynayacak olan mürekkep balığı sayesinde, belki de çok önemli bir sorunun cevabını almış olacağız.

Şu ana kadar konu hakkında bilinen tek şey; uzaya yollandığı taktirde, mikropların normalden çok daha güçlü hale geldiği. Bu duruma en büyük örnekse, 2006 yılında uzaya yollanan Salmonella bakterisinin, dünyaya geri döndüğünde tam tamına üç kat daha güçlenmiş olması.

Bakalım mürekkep balığı insaoğlunu ne kadar ileriye taşıyacak...

Okuyucu Yorumları