Barbie, bilgisayar mühendisi "olamadı!"

Basit bir oyuncak serisi ve bilgisayar mühendisliği bir araya geldi; ortalık karıştı!

Oyuncaktan olay çıktı!

Mattel'in "I Can Be (olabilirim)" Barbie kitap serisinin amacı, "kızların kariyer hayallerine ulaşmalarını desteklemek" şeklinde lanse ediliyor. Ama "I Can Be a Computer Engineer (bilgisayar mühendisi olabilirim)" adlı kitap, karşısında yükselen sesler sonrasında ortadan yok olmuş durumda. Bunun sebebi ise, ünlü oyuncak bebek Barbie'nin bilgisayarı ile uğraşırken sorunlarla karşılaşması ve "erkek bilirkişilerden" yardım almak zorunda kalması. İşte bu durum, özellikle feminist çevrelerin büyük tepkisini çekti ve "cinsiyet ayrımı" suçlamalarının ortaya atılmasına yol açtı.

Kitapta Barbie, kendi bilgisayarının ardından Skipper'ın dizüstü bilgisayarına da virüs bulaştırıyor. Bu virüs yüzünden de Skipper bütün müzik dosyalarını ve ev ödevini kaybediyor. Daha sonra iki kız bir "yastık savaşına" giriyorlar ve ardından Barbie Steven ve Brian'ı bilgisayar konusunda yardım almak için arıyor.

Kitap, pek çok "I Can Be" kitabını yazan ve Microsoft'ta 10 yıl boyunca teknik editör ve "kullanılabilirlik tasarımcısı" olarak çalışan Susan Marenco'nun elinden çıkmış. ABC News'e kendisini bir feminist olarak gördüğünü söyleyen Marenco, bazı şeylerin gözden kaçmış olabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Belki de genellikle yaptığım gibi bu kitabı geri çevirmeliydim ama bu kez yapmadım."

Barbie'nin sahibi olan Mattel şirketi ise, kitap adına özür dilemiş durumda.

Okuyucu Yorumları